Menu
Campingplasser i Aurdal/Bagn ble oversvømmet som følge av ekstremværet Hans i fjor sommer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ekstremværet Hans: DSB anbefaler at ressurser til sikringsarbeid økes betraktelig

Ekstremværet Hans førte til skader for over 7 milliarder kroner. Håndteringen var i hovedsak god, men DSB anbefaler flere ressurser til sikringsarbeid.

Av NTB | 30.09.2024 10:11:15

Ulykker og naturkatastrofer: – I all hovedsak ble ekstremværet håndtert på en meget god måte. Tidlig og god varsling var avgjørende for en god og samordnet håndtering. Ressurser fra sentrale, regionale og lokale aktører jobbet godt sammen, sier direktør Elisabeth Aarsæther i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

DSB har evaluert håndteringen av ekstremværet.

Hans traff Sør-Norge 7. august 2023 og førte med seg jordskred, flomskred, flommer og oversvømmelser. Det ble store skader på infrastruktur og eiendommer, og kostnadene er over 7 milliarder kroner, ifølge DSB.

De anbefaler at ressurser til sikringsarbeid bør økes betraktelig. I tillegg bør det vurderes å redusere kommunenes økonomiske egenandel til dette arbeidet.

– Ikke overraskende var det slik at de områdene der det var gjennomført sikring mot flom, så ble ødeleggelsene mindre og konsekvensene færre, enn der det ikke var slik sikring, sier Aarsæther.

Det bør også settes av flere ressurser til å håndtere trafikkinformasjon under slike hendelser.

Under ekstremværet Hans ble flere veier stengt på grunn av flom og skred. Det ble etter hvert store problemer med å informere og koordinere status på veinettet, noe som gikk utover framkommeligheten for både de som skulle evakuere ut folk, og hjelpemannskaper som skulle inn i de berørte områdene.

(©NTB)

Flere nyheter: