Menu
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Flere luftveisinfeksjoner i omløp

Helsemyndighetene advarer, nå er det flere luftveisinfeksjoner i omløp som kan være farlige for enkelte.

Av Egil M Solberg | 26.09.2024 20:19:17

Helse: Det er fortsatt mye kikhoste i befolkningen.

Helsemyndighetene oppfordrer nordmenn til å fornye kikhostevaksinen, men samtidig er det mangel på den.

Vaksinene Boostrix Polio og Repevax er utsolgt, og forsyningsproblemer gjør at nye doser tidligst ventes til høsten. Barnevaksinasjonsprogrammet er imidlertid ikke berørt.

Kikhostetilfeller har holdt seg høye siden mai, og Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer voksne til å fornye vaksinen hvert tiende år. Spesielt foreldre til spedbarn under tre måneder bør være ekstra forsiktige.

Mykoplasma

I tillegg ser FHI en økning i mykoplasma-infeksjoner, særlig blant skolebarn i alderen 5–14 år. Unge voksne i alderen 15–29 år har høyest risiko for sykehusinnleggelse på grunn av mykoplasma.

Mykoplasma er en slekt av bakterier som skiller seg fra andre bakterier ved at de mangler en cellevegg. Dette gjør dem resistente mot mange vanlige antibiotika som virker ved å angripe celleveggen, slik som penicillin. Mykoplasmainfeksjoner kan ramme forskjellige deler av kroppen, men den mest kjente infeksjonen er Mycoplasma pneumoniae, som forårsaker luftveisinfeksjoner, inkludert mild lungebetennelse, også kjent som «walking pneumonia».

Symptomene på en mykoplasmainfeksjon kan variere, men inkluderer ofte:

* Hoste
* Sår hals
* Feber
* Tretthet
* Brystsmerter ved dyp pusting (ved lungebetennelse)

Mykoplasma smitter gjennom dråper i lufta, som ved hosting eller nysing. Diagnosen stilles ofte ved blodprøver eller PCR-tester. Behandling avhenger av infeksjonstypen, men antibiotika som virker på mykoplasma, som makrolider (f.eks. erytromycin), brukes ofte.

Flere nyheter: