Tegneserie fra 60-tallets kalde krig i nordområdene ble bråaktuell
Skaperne av «Krüger & Krogh»-tegneserien, som gjorde sin debut for ti år siden, er kjent for å være nitide i sine detaljer. Men Andøya ble en utfordring.
Kultur og underholdning: Tidligere har de tre serieskaperne skildret bybildet i Oslo så nøyaktig at tegninger fra debutboken pryder Havnepromenaden for å vise hvordan den engang var.
Men først pandemien og deretter dårlig vær satte en stopper for at trioen fikk tatt seg til Andøya – der mye av handlingen i det todelte albumet «Nord og ned» foregår.
– Researchen måtte gjøres fra datamaskinen og av gode hjelpere på øya. Blant annet bidro en lokal fotograf med å reise rundt på øya og ta bilder, som han sendte til oss, forteller Bjarte Agdestein.
– Fordi den lille øya spiller en så viktig rolle i fortellingen, ville vi følge i Krüger & Kroghs fotspor og gjøre forhåndslanseringen der, sier Skandfer, som skriver manus med handling som er kalt «historisk science fiction».
– Målet vårt er alltid å lage spennende historier i krysningspunktet mellom drøy fiksjon og historisk fakta, sier Ronald Kabicek.
Nå mener tegneserietrioen at den militære opptrappingen i nord gjort historien i «Nord og ned» ekstra aktuell – selv om de faktisk begynte arbeidet på et tidspunkt da den militære aktiviteten var i ferd med å trappes ned.
– Så, mens vi jobbet med historien og albumet, ble settingen og tematikken mer og mer aktuell, sier Skandfer, og viser til hvordan myndighetene la om planene for Andøya etter Russlands invasjon av Ukraina:
Nå skal den bli permanent base for mottak av allierte styrker.
Agdestein røpet overfor NTB årsaken til hvorfor handlingen alltid foregår på 60-tallet da trioen slapp første bok i 2014:
– Grunnen er vår eminente hovedtegner, Bjarte Agdestein, som siden han var liten gutt, har vært forelsket i den tiden.
Første del ble sluppet for to år siden og vakte anmeldernes begeistring for sin skildring av kald krig, spionasje og et mystisk forlis. Da andre del nylig var klar, fikk Endre Skandfer, Bjarte Agdestein og Ronald Kabíček omsider tatt turen til Andøya.
Forhåndslanseringen foregikk ifølge et skriv fra Strand forlag på et folkebibliotek med bomberom og atomdusj. For på midten av 1960-tallet var Andøya svært viktig – med sin hemmelig lyttestasjon.
Torsdag lanseres «Krüger & Krogh: Nord og ned – del to» på Tronsmo i Oslo, med scenesamtale, boksignering og vinylsingelslipp av det 60-tallsinspirerte bandet Perry Dear & The Deerstalkers – som har skrevet låt de to spesialagentene.
(©NTB)