Menu
Dette bildet viser et landareal som er blitt tatt av sjøen på Majuro-atollen på Marshall-øyene. Foto: Rob Griffith / AP / NTB

FN-sjefen advarer om stigende havnivå

Et stigende havnivå truer med å sette millioner av liv i fare, advarer FNs generalsekretær António Guterres.

Av NTB | 25.09.2024 17:41:13

Vær: – Lavtliggende kystområder er tilholdssted for rundt 900 millioner mennesker. Stigende havnivå medfører en flo av elendighet, sa Guterres onsdag på et møte om farene som kan oppstå ved at havnivået stiger.

– Klimagasser, i stor grad utløst av brenning av fossile energikilder, varmer opp planeten vår, utvider vannet i sjøen og smelter isen, sa Guterres.

Ifølge en studie som FNs klimapanel (IPCC) har sitert, kan fem land – Maldivene, Tuvalu, Marshall-øyene, Nauru og Kiribati, risikere å være ubeboelige innen 2100, og føre til at det oppstår 600.000 klimaflyktninger.

Guterres advarte i talen onsdag om oversvømte lokalsamfunn, forurenset ferskvann, ødelagte avlinger, ødeleggelser på infrastruktur, ødeleggelse av biologisk mangfold og forringelse av økonomier som er avhengig av fiskeri, landbruk og turisme.

Vi kan ikke legge milliarder av menneskers håp og lengsler døde i vannet, sa FN-sjefen.

Norge er blant de 19 medlemslandene i FNs havpanel, som onsdag kom til enighet om en erklæring som understreker behov for økt innsats for havene.

– Rene og produktive hav er viktigere enn noen gang. En bærekraftig havøkonomi vil kunne skape mer velstand for alle og er avgjørende for å nå klimamålene. Vi har hatt en god diskusjon blant lederne i Havpanelet om hvor viktig det er at vi i fellesskap bidrar til handling og gode resultater under FNs neste havkonferanse, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som leder arbeidet i panelet sammen med Palaus president.

(©NTB)

Flere nyheter: