Menu
– Syrin utgjør et stort problem, særlig i Oslofjord-området, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

Miljødirektoratet vil forby 97 skadelige planter

Miljødirektoratet foreslår å innføre et forbud mot innførsel, omsetning og utsetting av 97 fremmede planter som skader norsk natur.

Av NTB | 25.09.2024 15:41:15

Natur og miljø: – Skaden som en del fremmede plantearter utgjør i norsk natur, har fått økt oppmerksomhet de siste ti årene. Det er en annen forståelse for problemet nå enn det var tidligere, både i forvaltningen og ellers i samfunnet, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Et forslag om en oppdatering av forskriften om fremmede organismer er nå sendt på høring, og Miljødirektoratet har bedt om innspill.

Mange av de plantene som foreslås forbudt, blir brukt som prydplanter i hager og grøntanlegg. Blant disse er den velkjente syrinen syringa vulgaris og klatreplanten villvin.

– Syrin utgjør et stort problem, særlig i Oslofjord-området. Ved å forby innførsel, omsetting og utsetning av syrin og flere andre skadelige plantearter, ønsker vi å forhindre ytterligere spredning og redusere framtidige nedkjempingskostnader for samfunnet, sier Hambro.

Forbudet er ikke foreslått å ha tilbakevirkende effekt, så de som har disse plantene i hagen fra før, kan beholde dem. Men de kan ikke dele dem med andre, sette dem ut eller kaste dem i naturen slik at de kan spre seg.

(©NTB)

Flere nyheter: