Menu
KS-styreleder Gunn Marit Helgesen ber politikerne ta grep om den alvorlige økonomiske situasjonen kommunene står overfor. Foto: Heiko Junge / NTB

KS slår alarm om kommunenes økonomi – ber politikerne ta grep

KS mener nesten alle kommunene i landet står oppi en alvorlig økonomisk situasjon. Nå har de sendt et bekymringsbrev til partilederne på Stortinget.

Av NTB | 25.09.2024 13:41:37

Økonomi og næringsliv: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går. Dette er uavhengig av hvordan kommunene kom ut av inntektssystemet, heter det i brevet, ifølge NRK.

Brevet har overskriften: «Nå er det alvor».

– Vi hadde hovedstyremøte på fredag, og der kom det rapporter fra hele landet om hvordan situasjonen er – både fra store og små kommuner fra nord, sør, øst og vest, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS til statskanalen.

I tillegg til dyrtid, økte rentekostnader, flere flyktninger og flere på sosialhjelp, treffer også fallende skatteinntekter kommunene.

– Det forsterker den allerede alvorlige situasjonen.

Kommunedirektør Stig Tore Johnsen i Tromsø kommune sier at de ser ut til å få historisk lave skatteinntekter. Kommunen går i år mot et negativt driftsresultat på 229 millioner kroner.

KS ber politikerne ta grep og fullfinansierer oppgavene kommunen er pålagt.

– Det er for lite penger til å finansiere det innbyggerne forventer, og de tjenestene kommunen er pålagt av Stortinget. Det må regjeringen og Stortinget ta innover seg – umiddelbart, skriver KS i brevet.

(©NTB)

Flere nyheter: