Menu
Bygningen i Budapest som blant annet huser det ene av to selskaper som er koblet til angrepet i Libanon forrige tirsdag Foto: Denes Erdos / AP / NTB

PST undersøker norskeid firma etter personsøkerangrepet i Libanon

Politiets sikkerhetstjeneste oppretter en undersøkelsessak for å avklare om de bør etterforske en angivelig norsk kobling mot personsøkerangrepet i Libanon.

Av NTB | 24.09.2024 17:31:29

Kriminalitet og rettsvesen: Det opplyser PST til NTB. En norsk statsborger er blitt satt i sammenheng med angrepet forrige tirsdag.

Mannen er oppført som eier av et bulgarsk selskap som er blitt koblet til handelen med personsøkerne som eksploderte.

– PST har opprettet en undersøkelsessak for å avklare om det har foregått straffbare handlinger på bakgrunn av påstandene i mediene om at et norskeid firma kan ha vært involvert i formidling av personsøkere til Hizbollah, sier politiadvokat Haris Hrenovica i PST.

Nordmannen som er koblet til saken, har vært borte siden dagen etter angrepet. Flere medier, blant dem NTB, har ikke klart å komme i kontakt med ham.

Nyhetsbyrået Reuters skal ha fått et svar på mannens telefonnummer onsdag forrige uke, men la på da han ble spurt om det bulgarske selskapet.

– PST har startet innledende undersøkelser for å avdekke om det er grunnlag for å starte etterforskning, sier politiadvokaten.

En undersøkelsessak innebærer at PST kan ta i bruk metoder og kontakter i Norge og internasjonalt for å finne ut hva som kan skjedd, og om noe har tilstøtt den norske borgeren.

Mandag uttalte mannens arbeidsgiver til Dagbladet at de ville melde ham savnet. De oppnådde ikke kontakt med ham etter han ankom Boston i USA forrige tirsdag. Der skulle han etter planen delta på en konferanse. Han kom ikke tilbake til Norge i helgen slik han hadde billett til.

Også Oslo politidistrikt og Utenriksdepartementet har vært koblet på saken.

Dagen etter oppsto det tilsvarende eksplosjoner i hundrevis av walkietalkier. Totalt ble over 40 personer drept og flere tusen såret.

Ansvaret for begge angrepene er fra libanesisk side blitt tillagt Israel.

Israels president Isaac Herzog benektet søndag at Israel hadde noe å gjøre med angrepene, overfor Sky News.

Det bulgarske selskapet er ifølge offentlige registre heleid av den norske statsborgeren og ble opprettet i 2022.

Før helgen gikk det bulgarske sikkerhetspolitiet ut med en kunngjøring om at de ikke hadde kommet over opplysninger som skulle tilsi noen kobling mellom den norskeide selskapet og handel med personsøkerne.

Politiadvokaten er nøye på understreke at det foreløpig ikke er noen konkret mistanke om at det er skjedd noe kriminelt.

Det var forrige tirsdag at personsøkere flere steder i Libanon eksploderte. Personsøkerne ble brukt av den iranskstøttede Hizbollah-militsen til å kommunisere med. Også blant Hizbollah-medlemmer i Syria eksploderte personsøkere. Flere titall personer ble drept og nesten 3000 såret i angrepet som pågikk i rundt en time.

Blant sporene som dukket opp etter angrepet, var en forbindelse til et ungarsk og et bulgarsk selskap, som skal ha vært involvert i handelen med personsøkerne som Hizbollah hadde brukt.

(©NTB)

Flere nyheter: