Menu
En mann ser på ødeleggelsene etter et israelsk flyangrep mot landsbyen Akbieh i Sør-Libanon. Foto: AP / NTB

Livredde libanesere flykter fra de israelske angrepene

De israelske angrepene i Libanon fortsetter, og titusenvis av livredde libanesere forsøker å komme seg lengst mulig bort fra grensa til nabolandet.

Av NTB | 24.09.2024 11:31:10

Politikk: Minst 492 mennesker ble ifølge libanesiske helsemyndigheter drept i mandagens israelske luftangrep mot landsbyer i Sør-Libanon og Bekaadalen.

Israel hevder å gjennomføre presisjonsangrep mot Hizbollah-militsen, men ifølge myndighetene var det minst 35 barn og 58 kvinner blant de drepte.

1645 mennesker ble såret i angrepene, og også blant dem var det mange sivile.

Veiene var fulle av overlessede biler, med kofferter og andre eiendeler surret på taket og redde barneansikter som kikket ut av vinduene.

– Vårt verste mareritt er nå i ferd med å bli virkelighet, sier Redd Barnas landdirektør i Libanon, Jennifer Moorehead.

– Vi ser angrep i dusinvis av byer, familier som desperat prøver å flykte med det de kan bære, barn som gråter, livredde av lyden av droner og jagerfly, forteller hun.

Redd Barna anslår på bakgrunn av FN-tall at 345.000 barn i Sør-Libanon er truet som følge av kamphandlingene.

Andre husket enda lenger tilbake, til 1996 da Israel blant annet bombet en FN-leir der over 800 sivile hadde søkt tilflukt. Over 100 ble drept i det som ble kjent som Qana-massakren.

Omverdenen må gripe inn og få en slutt på den nådeløse blodsutgytelsen i Gaza og Libanon, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– En ytterligere eskalering vil resultere i vold og ødeleggelser i et enormt omfang og øker risikoen for en fullskala regional konflikt, advarer han.

Ifølge Libanons kriseminister er det i all hast opprettet 89 midlertidige mottak i skoler og andre store bygninger med en kapasitet på rundt 26.000 mennesker.

– Først flyktet jeg til broren min, og da bombene begynte å falle rett bortenfor huset hans, flyktet vi på nytt, forteller Fatima Chehab til AP.

I likhet med mange andre har hun og barna søkt tilflukt i en skole i kystbyen Saida, 60 kilometer nord for grensa til Israel.

Flyktninghjelpen forsøker etter beste evne å bistå krigsflyktningene, men vet ikke hvor lenge de vil være i stand til å fortsette arbeidet.

– Alle våre folk er for øyeblikket gjort rede for, men vi frykter at denne siste bølgen av angrep vil ødelegge muligheten vår for å hjelpe, sier Egeland.

– Det var ingen som forventet en slik helt uventet opptrapping som har rammet byer som ble ansett for å være trygge, som ikke ble bombet i tidligere kriger, forteller journalisten Nazir Reda til AFP.

Han har sendt barna til hjembyen Babliyeh i håp om at de skal være tryggere der enn i Beirut.

– Det israelske flyvåpenet rammet i løpet av natten flere titall Hizbollah-mål i flere områder i Sør-Libanon, het det i en kunngjøring fra landets militære ledelse.

Den israelske hæren hevder også å ha angrepet «terroristmål» med artilleri og stridsvogner i området rundt landsbyene Ayta al-Shab og Ramyeh.

– Israel er ikke i krig med dere, men med Hizbollah. Hizbollah har altfor lenge brukt dere som menneskelige skjold, sa han i en videotale mandag kveld.

Hizbollah hevdet på sin side å ha angrepet flere militære mål i Israel, blant annet en sprengstoffabrikk 60 kilometer fra grensa.

Militsen hevdet også å ha angrepet flybasen i Megiddo tre ganger i løpet av natten, men skadeomfanget er uklart.

– Vi mener åpenbart at en bakkeinvasjon av Libanon ikke vil bidra til å redusere spenningen i regionen eller vil forhindre en eskalerende voldsspiral, sier en høytstående kilde i Washington til AFP.

EU advarer også Israel, og det samme gjør land som Kina og Tyrkia.

– Alle må gjøre det de kan for å få en slutt på dette, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

De israelske angrepene fikk titusener av livredde libanesere til å flykte nordover, og i morgentimene tirsdag var flere landsbyer nær grensa til Israel nærmest folketomme.

Mange av de voksne som flyktet, husker fortsatt den 34 dager langen krigen i 2006, da rundt 1300 mennesker ble drept i israelske angrep, over 1 million ble drevet på flukt nordover fra Sør-Libanon, og landsbyer ble lagt i ruiner.

Mange av dem som flyktet nordover mandag, har søkt tilflukt hos slektninger i Beirut. Andre tilbrakte natten i skolebygninger eller i bilene sine.

– Mange av dem som flykter, er allerede sårbare, inkludert kvinner, barn og flyktninger som har levd på flukt i månedsvis, sier Moorehead.

De israelske luftangrepene fortsatte natt til tirsdag, og til tross for internasjonale advarsler og bønn om våpenhvile er det ingenting som tyder på at de vil stanse.

Statsminister Benjamin Netanyahu forsikrer at det er Hizbollah som er målet, ikke det libanesiske folk.

USA advarer Israel mot å sende bakkestyrker inn i nabolandet.

(©NTB)

Flere nyheter: