Menu
Røyk stiger opp fra en landsby i Nabatiye-området i Sør-Libanon etter et israelsk angrep i morgentimene mandag. Foto: AP / NTB

Libanon: Hundrevis drept i israelske flyangrep

Minst 274 mennesker er drept og over 1000 er såret i israelske flyangrep, opplyser helsedepartementet i Libanon.

Av NTB | 23.09.2024 17:51:35

Politikk: Mandagens angrep er dermed det dødeligste israelske angrepet mot Libanon siden 2006.

– Omtrent 800 Hizbollah-mål er angrepet, heter det i en kunngjøring fra Israels militære ledelse mandag ettermiddag.

Angrepene var rettet mot en rekke landsbyer i Sør-Libanon, samt i Bekaadalen i øst.

Blant drepte er 21 barn og 31 kvinner, ifølge helseminister Firas Al-Abyad.

Helsemyndighetene har rapportert om stigende dødstall. Det ble først meldt om 50 drepte, før det senere ble meldt om over 100.

Hizbollah opplyser at en av deres soldater er blant de drepte, men det er ikke kjent hvor dette skal ha skjedd.

Myndighetene opplyser også at alle skoler i sør og øst, samt i sør i hovedstaden Beirut, vil holde stengt i minst to dager.

Flere av skolene har blitt gjort om til tilfluktsrom. Bilal Kachmar, en tjenesteperson i Libanons krisehåndteringsenhet, sier at flere hundre personer i den sørlige byen Tyr har søkt tilflukt i en av skolene.

AFP-journalister i Libanon oppgir å ha sett en rekke biler forlate den nærliggende byen Saida.

– Jeg lovte at det ville bli en sikkerhets- og maktbalanse i nord, og det er det vi gjør nå, sier den israelske statsministeren på en pressekonferansen sammen med forsvarsminister Yoav Gallant og stabssjef Herzl Halevi i det israelske militæret (IDF).

Han ber israelere holde sammen i påvente av «kompliserte dager» etter det store israelske angrepet.

Hamas fordømmer angrepene mot Libanon.

– Vi erklærer at disse barbariske angrepene er en krigsforbrytelse. Vår solidaritet er med våre brødre i Hizbollah og det libanesiske broderfolket, heter det i uttalelsen fra gruppen.

– Israels pågående aggresjon er utryddelseskrig i alle ordets betydninger og en destruktiv plan som tar sikte på å ødelegge libanesiske landsbyer og byer, sier Mikati.

– FNs hovedforsamling og innflytelsesrike land må bidra til å forhindre denne aggresjonen, sier han.

FNs generalsekretær António Guterres advarer mot å gjøre Libanon til «et nytt Gaza».

– Det virker åpenbart at ingen av partene ønsker våpenhvile der, sier han med adresse til Israel og Hizbollah-militsen.

Hizbollahs nestleder Naim Qassem fastholdt fredag at militsens angrep mot det nordlige Israel vil fortsette inntil de israelske styrkene stanser krigføringen mot palestinerne i Gaza.

– Vi ser at situasjonen i Libanon går fra vondt til verre, sier han.

Eide omtaler situasjonen sør i landet som den mest dramatiske, men understreker at mennesker i hele Libanon lever i en konstant frykt for ytterligere eskalering. Saken preger ifølge Eide møtene i FN-hovedkvarteret.

– Det en felles erkjennelse om at ingen av krisene vi nå er vitne til i Midtøsten, kan løses med krigshandlinger. FNs sikkerhetsrådsresolusjon 1701 må implementeres, sier han, med henvisning til resolusjonen som innebar slutten på krigen mellom Israel og Hizbollah i 2006.

Eide legger også vekt på behovet for en våpenhvile i Gaza.

– Dette er dramatiske timer for en befolkning som har levd lenge med krig og konflikt, og som nå lever med en krigstrussel og usikkerhet hele tiden, sier generalsekretær Raymond Johansen til NTB.

Blant de omtrent 100 ansatte er det flere av dem som jobber med minerydding. Johansen frykter at stengingen kommer til å sette arbeidet langt tilbake i tid.

– Det som skjer nå er at det kommer nye bomber og eksplosiver, som gjør at arbeidet blir satt mange år tilbake, sier Johansen.

FNs fredsbevarende styrke i Libanon (Unifil) er også alvorlig bekymret for sikkerheten til sivile i Sør-Libanon etter Israels angrepsbølge.

– Arbeidet pågår for å redusere spenningene og stanse angrepene. Enhver ytterligere opptrapping av denne farlige situasjonen kan få vidtrekkende og ødeleggende konsekvenser, skriver Unifil i en uttalelse.

Alle sykehus i Sør-Libanon og i Nabatiye- og Baalbek-området har avlyst planlagte operasjoner for å rydde plass for sårede på operasjonsrommene.

Etter angrepet sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu at de ikke venter på trusler.

Libanons statsminister Najib Mikati ba mandag verdenssamfunnet om å komme landet til unnsetning.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) møtte søndag sin libanesiske kollega Bou Habib i New York der begge følger høynivåuken i FNs hovedforsamling. Han sier utviklingen det siste døgnet fortsetter å skyve Midtøsten videre ut i en forferdelig voldsspiral.

Angrepene gjør at Norsk Folkehjelp har valgt å stenge kontoret i Beirut og sende de ansatte hjem.

(©NTB)

Flere nyheter: