Menu
Røyk stiger opp fra en landsby i Nabatiye-området i Sør-Libanon etter et israelsk angrep i morgentimene mandag. Foto: AP / NTB

Libanon: Minst 100 drept i israelske flyangrep

Minst 100 mennesker er drept og over 400 er såret i israelske flyangrep, opplyser helsedepartementet i Libanon.

Av NTB | 23.09.2024 13:31:11

Politikk: – Over 300 Hizbollah-mål er angrepet, het det i en kunngjøring fra Israels militære ledelse mandag formiddag.

Angrepene var rettet mot en rekke landsbyer i Sør-Libanon, samt i Bekaadalen i øst.

– 100 er drept, og over 400 er såret i fiendtlige angrep mot landsbyer i sør i dag, blant dem barn, kvinner og helsearbeidere, heter det i en kunngjøring fra helsedepartementet.

Hizbollah opplyser at en av deres soldater er blant de drepte, men det er ikke kjent hvor dette skjedde.

Myndighetene opplyser også at alle skoler i sør og øst, samt i sør i hovedstaden Beirut, vil holde stengt i minst to dager.

– Vi råder sivile i libanesiske landsbyer, som oppholder seg i eller ved siden av bygninger og områder som brukes av Hizbollah til militære formål, for eksempel som våpenlagre, til straks å fjerne seg av hensyn til egen sikkerhet, heter det i en uttalelse fra talsmannen Daniel Hagari.

– Israelske styrker vil gjennomføre omfattende og presise luftangrep mot terrormål som ligger spredt over hele Libanon, heter det videre.

Blant dem som mottok en slik oppringning, var kontoret til Libanons informasjonsminister Ziad Makary.

– De driver psykologisk krigføring, sa Makary i en kommentar.

Ifølge sjefen for teleoperatøren Ogero, Imad Kreidieh, kom det over 80.000 slike oppringninger fra Israel mandag morgen. Han er enig med Makary.

– Slike oppringninger er et ledd i psykologisk krigføring for å skape kaos, sier Kreidieh.

– Israels pågående aggresjon er en utryddelseskrig i alle ordets betydninger og en destruktiv plan som tar sikte på å ødelegge libanesiske landsbyer og byer, sier Mikati.

– FNs hovedforsamling og innflytelsesrike land må bidra til å forhindre denne aggresjonen, sier han.

FNs generalsekretær António Guterres advarer mot å gjøre Libanon til «et nytt Gaza».

– Det virker åpenbart at ingen av partene ønsker våpenhvile der, sier han med adresse til Israel og Hizbollah-militsen.

– Trusler vil ikke stoppe oss. Vi er forberedt på alle militære muligheter, sa han i minnestunden for lederen av Hizbollahs elitestyrke, Ibrahim Aqil, som ble drept i et israelsk angrep i Sør-Beirut fredag.

Ifølge libanesiske helsemyndigheter ble 44 mennesker drept i fredagens israelske angrep i Beirut, blant dem flere kvinner og barn.

– De massive angrepene, inkludert gjennom personlige kommunikasjonsenheter, representerer en alvorlig eskalering og en ny form for krigføring. Jeg uttrykte min sympati med folket i Libanon, skrev han på X etter samtalen.

– For å unngå ytterligere eskalering trenger vi en våpenhvile i Gaza nå, skriver Eide.

Alle sykehus i Sør-Libanon og i Nabatiye- og Baalbek-området har avlyst planlagte operasjoner for å rydde plass for sårede på operasjonsrommene.

Israel ber innbyggere om å fjerne seg fra det de omtaler som Hizbollah-mål og varsler nye angrep.

Mange libanesere ble i morgentimene mandag oppringt på sine fasttelefoner og fikk høre en innspilt advarsel fra den israelske hæren som ba dem om straks å evakuere.

Libanons statsminister Najib Mikati ba mandag verdenssamfunnet om å komme landet til unnsetning.

Hizbollahs nestleder Naim Qassem fastholdt fredag at militsens angrep mot det nordlige Israel vil fortsette inntil de israelske styrkene stanser krigføringen mot palestinerne i Gaza.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) møtte søndag sin libanesiske kollega Bou Habib i New York der begge følger høynivåuken i FNs hovedforsamling.

(©NTB)

Flere nyheter: