Menu
FNs hovedforsamling godkjente søndag morgen en «fremtidspakt». Foto: Frank Franklin II / AP / NTB

Mørke skyer over «fremtidens toppmøte» i FN

FNs hovedforsamling godkjente søndag en «fremtidspakt». Den årlige samlingen i New York finner sted med en mengde konflikter og kriser som bakteppe.

Av NTB | 22.09.2024 17:31:16

Vitenskap og teknologi: Søndag og mandag pågår Summit of the Future (fremtidens toppmøte), som er en del av FNs hovedforsamling.

I forrige uke sa FNs generalsekretær António Guterres at toppmøtet står overfor internasjonale utfordringer som beveger seg raskere enn vår evne til å løse dem.

Hovedforsamlingen godkjente søndag morgen toppmøtets hoveddokument, en 42-siders «fremtidspakt».

Pakten er en oppskrift for å håndtere globale utfordringer fra konflikter og klimaendringer til kunstig intelligens og reformer av FN og globale institusjoner. Dens innvirkning avhenger av gjennomføringsevnen fra forsamlingens 193 medlemsnasjoner.

– Ledere må spørre seg selv om dette vil være enda et møte hvor de bare snakker om større samarbeid og enighet, eller om de vil vise evne og overbevisning til å faktisk klare det, sa generalsekretær Agnès Callamard i Amnesty International.

– Hvis de går glipp av denne muligheten, grøsser jeg når jeg tenker på konsekvensene. Vår kollektive fremtid står på spill, la hun til.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) deltar søndag, mens statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal holde det norske innlegget på fremtidstoppmøtet mandag.

(©NTB)

Flere nyheter: