Menu
Quad-statslederne samlet på Archmere Academy. Fra venstre Australias statsminister Anthony Albanese, Indias statsminister Narendra Modi, USA president Joe Biden og Japans statsminister Fumio Kishida. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

Biden tok imot ledere fra Australia, Japan og India hjemme

Statsministerne fra India, Australia og Japan fikk alle et besøk hjemme hos USAs president Joe Biden i forbindelse med et toppmøte i Delaware.

Av NTB | 22.09.2024 01:21:18

Krig og konflikter: De fire landene inngår i Quadrilateral Security Dialogue, kjent som Quad-gruppen, en motvekt mot Kina.

Japans statsminister Fumio Kishida og Indias statsminister Narendra Modi hadde begge separate møter med Biden i boligen hans i Wilmington i forkant av toppmøtets start lørdag. Det samme hadde Australias statsminister Anthony Albanese fredag.

Selve møtet holdes på Archmere Academy, den videregående skolen der Biden selv gikk, og varer i fire dager.

– Jeg tror ikke rektoren ved denne skolen trodde at jeg skulle lede et slikt møte, spøkte Biden til de andre statslederne da de samlet seg til samtaler og en formell middag lørdag.

På toppmøtet skal landenes ledere blant annet snakke om en utvidelse av samarbeidet om maritim sikkerhet og den første felles kystvaktøvelsen.

Quad-gruppen har røtter tilbake til 2027, men Biden var den første til å arrangere toppmøter for landenes ledere.

Ifølge Det hvite hus var temaet for flere av de individuelle møtene «den felles bekymringen for Kinas maktbruk og destabiliserende aktiviteter, blant annet i Sør-Kinahavet». Det snakket også om å opprettholde fred og stabilitet i Taiwan-stredet.

Biden uttalte at han ser på Kinas militære pågåenhet som et forsøk på å teste regionen i det som er en turbulent tid for landet. Presidenten sa ifølge nyhetsbyrået AP dette da han ikke visste at mikrofonen var på etter åpningstalene for toppmøtet. Han sa at hans administrasjon ser på de kinesiske handlingene som «en endring i taktikk, ikke en endring i strategi».

(©NTB)

Flere nyheter: