Menu
Soldater patruljerer gatene i voldsherjede Culiacán i Mexico, der minst 30 personer er drept den siste uken som følge av en intern maktkamp i Sinaloa-kartellet. Foto: Eduardo Verdugo / AP / NTB

Mexicos president gir USA skylden for økningen i kartellvold

Mexicos president Andrés Manuel López Obrador legger skylden for kartellvolden som herjer i delstaten Sinaloa på nabolandet USA.

Av NTB | 20.09.2024 13:31:15

Politikk: Volden har eskalert i delstatshovedstaden Culiacán etter at to sentrale skikkelser i Sinaloa-kartellet ble pågrepet i USA i slutten av juli.

– Hvis vi nå står overfor ustabilitet som sammenstøt i Sinaloa, er det fordi amerikanske myndigheter tok den avgjørelsen, sa López Obrador torsdag under en pressekonferanse.

Minst 30 personer har blitt drept den siste uken etter det som tilsynelatende er en maktkamp mellom to stridende fraksjoner av Sinaloa-kartellet i Culiacán.

Zambada har hevdet seg bortført av Guzmán López, og at han ble ført til USA mot sin vilje.

López Obrador mener at det ikke kan være et samarbeidsforhold med USA dersom de tar ensidige beslutninger som å pågripe Zambada, la han til på pressekonferansen.

Tidligere har mexicanske påtalemyndigheter sagt at de vurderer å sikte de involverte i pågripelsen for forræderi.

López Obrador har lovet at planen hans ville redusere kartellvolden, men Mexico er fortsatt plaget av sammenstøt forårsaket av kartellene. De bruker stadig flere taktikker for å utøve volden, som veikantbomber, hjemmelagde pansrede kjøretøy og droner som kan slippe bomber.

I forrige uke ba López Obrador i en offentlig uttalelse Sinaloas stridende fraksjoner om å handle ansvarlig, og bemerket at han trodde kartellene ville lytte til ham.

Sinaloa-kartellets medgrunnlegger Ismael «El Mayo» Zambada ble pågrepet i USA etter å ha ankommet landet i et fly sammen med narkobaronen Joaquín Guzmán López, sønn av Joaquin «El Chapo» Guzmán. Sistnevnte grunnla kartellet sammen med Zambada i sin tid, og er nå fengslet på livstid i USA.

Imidlertid har pågripelsen av Zambada gitt næring til kritikk av López Obrador, som forlater presidentjobben i slutten av september. Han har gjennom sin presidentperiode ikke ønsket å konfrontere kartellene i Mexico gjennom en strategi han har kalt «klemmer, ikke kuler».

(©NTB)

Flere nyheter: