Menu
Maros Sefcovic blir EUs nye handelskommissær med ansvar for blant annet EØS-avtalen. Foto: AP / NTB

Maros Sefcovic fortsetter som EUs EØS-general

EU-kommisjonens påtroppende handelskommissær Maros Sefcovic skal fortsatt ha ansvaret for EØS-avtalen.

Av NTB | 20.09.2024 10:01:17

Økonomi og næringsliv: Den 58 år gamle slovaken tar fatt på sin fjerde femårsperiode i EU-kommisjonen. Denne gangen får han en av de største porteføljene i Ursula von der Leyens nye toppteam.

Ved siden av handel og økonomisk sikkerhet skal han håndtere avtalene med Sveits, Storbritannia etter Brexit og EØS-avtalen med Norge, Island og Liechtenstein, og ikke minst internasjonale handelsavtaler med blant annet Kina.

Ifølge mandatbeskrivelsen blir hans viktigste jobb å omskape EUs indre marked til et beskyttet økonomisk fyrtårn og sikre at EU har verktøy til å beskytte egen industri, forskning og teknologi mot geopolitiske rivaler.

– Å legge handelspolitikk og økonomisk sikkerhet i samme portefølje betyr mindre åpenhet og mer proteksjonisme, sier David Henig fra tankesmia ECIPE til Politico.

Han vil også få ansvaret for handelspolitiske spenninger som uvegerlig vil oppstå med USA dersom Donald Trump vinner valget i november og innfører en ekstra toll på 10 prosent på varer fra Europa.

Neste uke kommer Sefcovic til å bli EUs lengstsittende kommissær i historien. De siste årene er han blitt kjent som von der Leyens problemfikser, noe som har gitt ham tilnavnet Mr. Fix-it.

(©NTB)

Flere nyheter: