Menu
Tirsdag og onsdag eksploderte personsøkere og walkietalkier tilhørende den iranskstøttede Hizbollah-militsen i Libanon. Flere titall er drept og minst 3000 personer er skadet etter eksplosjonene. Foto: AP / NTB

Bulgarsk sikkerhetstjeneste: Norskeid selskap ikke involvert i handel av personsøkere

Den bulgarske sikkerhetstjenesten sier at ingen personsøkere som ble brukt av Hizbollah i Libanon, ble importert, eksportert eller produsert i Bulgaria.

Av NTB | 20.09.2024 09:01:17

Krig og konflikter: Et norskeid selskap ble torsdag omtalt av landets myndigheter til å ha en forbindelse med handelen av personsøkerne som ble brukt i et angrep mot Hizbollah i Libanon tirsdag.

Fredag morgen skriver den bulgarske sikkerhetstjenesten Dans at det aktuelle selskapet likevel ikke var involvert i salg, kjøp eller handel med personsøkere i Bulgaria.

Sammen med landets finanstilsyn, tollvesen og innenriksdepartementet har sikkerhetstjenesten undersøkt forholdene rundt selskapet.

Det er heller ikke avdekket at selskapet eller dets norske eier har gjennomført transaksjoner som omtalt i medier over hele verden, skriver Dans, og legger til:

– Dataene fra inspeksjonene indikerer at selskapet ikke utførte finansielle operasjoner som faller innenfor virkeområdet til lov om tiltak mot finansiering av terrorisme, og heller ikke opprettholdt kommersielle forhold med enkeltpersoner og juridiske enheter underlagt restriktive tiltak i henhold til sanksjonsregimer til FNs sikkerhetsråd og EUs råd, skriver Dans.

Minst 37 mennesker ble drept og flere tusen såret da hundrevis av personsøkere og walkietalkier tilhørende Hizbollah-medlemmer eksploderte henholdsvis onsdag og torsdag denne uka.

Det antas at Israel sto bak angrepene, men israelske myndigheter har ikke bekreftet dette.

– Resultatet av kontrollene som er utført, fastslår utvilsomt at ingen kommunikasjonsenheter ble importert, eksportert eller produsert i Bulgaria sett i sammenheng med de som ble sprengt den 17. september Libanon og Syria, skriver Dans i en pressemelding.

Oslo politidistrikt skrev torsdag at de har startet med innledende undersøkelser av mannen som er bosatt i Norge. Det er ikke kjent hva disse undersøkelsene går ut på.

Flere nyheter: