Menu
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier at man nå ser en eskalering man lenge har fryktet i Midtøsten. Foto: Javad Parsa / NTB

Barth Eide: Nå får vi eskaleringen vi har fryktet i Midtøsten

Eskaleringen man har fryktet, skjer nå i Midtøsten, sier utenriksministeren. Han mener en våpenhvile i Gaza er eneste løsning for å gjøre ende på konflikten.

Av NTB | 20.09.2024 08:01:17

Krig og konflikter: – Nå ser det ut til at den krigen som først og fremst har skjedd i Gaza, utvides til Libanon. Da blir det jo en mer internasjonal konflikt, sier Espen Barth Eide (Ap) til NRK.

– Nå sier jo israelske ledere helt eksplisitt at de ønsker å flytte krigen inn mot Libanon, og da får vi jo den eskaleringen vi har fryktet så lenge, sier utenriksministeren.

Han minner om at det ikke er en krig med Libanon, men med Hizbollah.

– Men den skjer jo på libanesisk jord. Og da tenker jeg stakkars Libanon, for de har vært gjennom dette så fryktelig mange ganger før, sier han.

I et innlegg på X uttrykker Eide medfølelse overfor sivile libanesere:

– Midtøsten står på randen. Jeg gir min dypeste medfølelse til sivile i Libanon og rundt om i regionen som nå lever i frykt. Jeg oppfordrer alle parter til å vise maksimal tilbakeholdenhet, skriver han.

I året som har gått, har over 41.000 palestinere blitt drept i israelske angrep på Gazastripen.

– Lidelsene i Gaza er jo ikke over. Det er bare gjennom en våpenhvile i Gaza, og veien mot en palestinsk stat, at hele denne miseren kan komme til en slags slutt, sier Eide til NRK.

Israel har foreslått en ny våpenhvileavtale som vil føre til at gisler løslates, og at Hamas-ledere samtidig sikres trygg passasje, skrev israelske medier torsdag. Forslaget er lagt fram for de amerikanske forhandlerne, som er ventet å gi det videre til arabiske tjenestepersoner, heter det.

Tidligere denne uka ble minst 37 mennesker drept og flere tusen såret da hundrevis av personsøkere og walkietalkier tilhørende Hizbollah-medlemmer eksploderte. Det antas at Israel sto bak angrepene, men israelske myndigheter har ikke bekreftet dette.

Hizbollah-militsens øverste leder, Hassan Nasrallah, omtalte torsdag angrepet som en krigserklæring.

Det nærmer seg ett år siden Hamas’ terrorangrep mot Israel 7. oktober, hvor rundt 1200 ble drept og 250 gisler ble bortført.

Torsdag kveld gjennomførte Israel et omfattende luftangrep i Libanon, ifølge sikkerhetskilder på libanesisk side. Ifølge Israel var det snakk om flere hundre mål som ble bombet.

(©NTB)

Flere nyheter: