Menu
51 av Norges 400 rikeste mennesker har formuen sin fra sjømatnæringen, ifølge Kapital. Til sammen økte disse sine formuer med 25,9 milliarder kroner fra 2023 til 2024. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB

Laksegigantene har håvet inn siden innføringen av lakseskatt

Laksegigantene ropte varsku da regjeringen innførte lakseskatten. Ett år senere har de økt sine formuer med 26 milliarder kroner.

Av NTB | 20.09.2024 02:51:15

Politikk: På Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer har 51 formuen sin fra sjømatnæringen. Siden lakseskatten ble innført, har de økt sine formuer med 26 milliarder kroner, skriver Klassekampen.

Det er en økning på 14,9 prosent. De 51 laksemilliardærene eier i dag sammenlagt verdier for 174 milliarder kroner.

Bransjen tok kraftig til motmæle da grunnrenteskatt på havbruk ble vedtatt. Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, mente skatten ville «slukke lysene langs kysten». Til Klassekampen sier han at vi fortsatt ikke vet hva effekten av skatten vil bli.

– Selskapene er i ferd med å sluttføre innrapporteringen av grunnrenteskatten fra i fjor. Ingen vet hva effekten blir av den, sier Ystmark.

Skatterapportering for havbruket er utsatt til 30. august, og skatteregningen er ikke ferdig ennå.

– Det vi vet, er at det har vært en betydelig oppbremsing i investeringer og en betydelig brems i utbygging av slakterier og så videre. Det henger åpenbart sammen med vedtaket om å innføre grunnrenteskatt, sier Ystmark.

(©NTB)

Flere nyheter: