Menu
De grønnes Jill Stein får støtte av mange amerikanske muslimer i presidentvalget, viser en måling fra Council on American-Islamic Relations. På målingen leder hun over Demokratenes presidentkandidat Kamala Harris i tre av sju vippestater. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Måling: USAs muslimer stiller seg bak tredjekandidat i presidentvalget

Muslimer og amerikanere med røtter fra Midtøsten støtter De grønnes presidentkandidat Jill Stein i like stor grad som Demokratenes presidentkandidat Kamala Harris.

Av NTB | 19.09.2024 13:51:11

Krig og konflikter: Det viser en måling fra Council on American-Islamic Relations.

De to får på nasjonalt plan støtte av 29 prosent hver, mens Republikanernes kandidat Donald Trump støttes av 11 prosent.

1155 registrerte muslimske velgere fra rundt om i USA har svart i målingen. 16,5 prosent av dem oppga at de ikke har bestemt seg.

Målingen ble gjennomført mellom 25. og 27. august. Feilmarginen er på 3 prosent.

40 prosent av de muslimske velgerne som er spurt i Michigan, sier at de vil stemme på Jill Stein, som representerer De grønne. Til sammenligning får Donald Trump 18 prosent, mens Harris er helt nede på 12 prosent.

Trump leder blant muslimene i Nevada, der han får 27 prosent støtte mot Harris’ 26 prosent.

Arizona og Wisconsin har i likhet med Michigan mange muslimer, og president Joe Biden slo Donald Trump der med knapp margin i 2020.

Stein har stilt seg bak kravet om en umiddelbar våpenhvile på Gazastripen, tatt til orde for stans i USAs våpeneksport til Israel og støttet studentprotestene mot krigen ved amerikanske universiteter.

Forrige uke sa hun i et radioprogram at «enhver stemme til vår valgkamp er en stemme mot folkemord», en anklage Israel motsetter seg.

Stein fikk drøyt 1 prosent av stemmene i presidentvalget i 2016, men enkelte Demokrater har gitt henne skylda for å ha tatt stemmer fra Demokratenes daværende presidentkandidat Hillary Clinton.

I USAs folketelling i 2020 oppga 3,5 millioner at de har bakgrunn av Midtøsten.

Det utgjør rundt 1 prosent av USAs befolkning på 335 millioner, men i det som kan bli svært jevne valg i vippestatene, kan de bli utslagsgivende. Biden vant flere av dem med bare noen tusen stemmer i 2020.

Tirsdag tok Harris til orde for en slutt på krigføringen i Gaza og en retur av Hamas’ gisler. Hun sa også at Israel ikke må reokkupere Gazastripen, og stilte seg bak en tostatsløsning.

– Flere tiår med organisering i lokalsamfunn og sivilt engasjement og mobilisering har ikke ført til noen resultater. Vi er en del av dette landets oppbygging, men våre bekymringer blir ikke tatt med i betraktningene, sier Faye Nemer, grunnlegger av det Michigan-baserte MENA American Chamber of Commerce.

MENA jobber med å fremme handel mellom USA og Midtøsten.

Mens Stein har gjort Gaza-krigen til et sentralt tema i sin valgkamp, holder Trumps representanter møter med muslimske grupper og lover en raskere fred enn det Harris kan få til.

I vippestatene Arizona, Michigan og Wisconsin ligger Stein, som har drevet valgkamp på misnøye med USAs håndtering av Gaza-krigen, over Harris i denne velgergruppen.

Biden fikk støtte fra et stort flertall av USAs muslimer i 2020, på enkelte målinger mer enn 80 prosent, men den muslimske støtten til Demokratene har falt betydelig siden Gaza-krigen brøt ut i oktober i fjor.

Men på møter bak lukkede dører i Michigan og andre steder har Harris’ valgkampansatte avvist oppfordringer om å begrense eller stanse USAs våpenforsendelser til Israel, ifølge muslimske ledere.

(©NTB)

Flere nyheter: