Menu
Forbrukerøkonom Magne Gundersen sier at folk flest nok må belage seg på fortsatt høye renter ut året. Foto: Heiko Junge / NTB

Økonom: Norges Bank holder døren på gløtt for et rentekutt i desember

Rentebanen som Norges Bank la fram torsdag, kan bety rentekutt i desember, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Av NTB | 19.09.2024 11:01:14

Økonomi og næringsliv: – Norges Bank holder døren på gløtt for et rentekutt i desember, men folk flest må belage seg på fortsatt høye renter ut året, sier han.

Gundersen sier at i så fall blir 2024 året med det høyeste rentenivået norske boliglånskunder har opplevd på over 15 år.

– Beskjeden fra Norges Bank er mest sannsynlig null rentekutt i år, men tre kutt neste år, sier Gundersen.

Norges Bank holdt også denne gangen styringsrenten på 4,5 prosent og sa at den skal ligge på dagens nivå ut året. Men fra prognosene i Pengepolitisk rapport leser flere økonomer at et rentekutt kan komme tidligere enn det som ble anslått i juni-rentebanen.

Signalene som banken sender, betyr likevel at alle med boliglån må bare fortsette å knipe igjen på utgiftene og holde ut en stund til.

– Vi må smøre oss med enda litt tålmodighet før vi får det første rentekuttet. Det er de med lav inntekt og husholdningene med de største lånene i forhold til inntekten som sliter mest når renten fortsetter å ligge på et høyt nivå, sier Gundersen.

Bedre tider er i vente, mener økonomen, men det vil ta tid.

– Slår prognosene til, kan folk regne med bedre råd neste år fordi prisene stiger mindre enn før, lønnsveksten er god og rentene gradvis blir lavere. Utsiktene for nordmenns lommebok er gode, men det tar tid før vi merker det, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: