Menu
Raftoprisen for 2024 tildeles den cubanske kunstneren og menneskerettighetsforkjemperen Luis Manuel Otero Alcántara. Foto: Raftoprisen / handout / NTB

Raftoprisen til Cubas mest kjente politiske fange

Raftostiftelsen gir sin årlige pris til cubanske Luis Manuel Otero Alcántara, for «hans kamp mot et autoritært styre gjennom kunsten».

Av NTB | 19.09.2024 10:11:24

Kuriosa og kjendiser: Otero Alcántara sitter for tiden fengslet og har vært arrestert utallige ganger for sin aktivisme. Ifølge El País er han Cubas mest kjente politiske fange og soner nå en fem år lang dom etter å ha blitt arrestert 11. juli 2021.

– Kunsten hans er kompromissløst kritisk til begrensninger i ytringsfriheten. Som leder for San Isidro-bevegelsen – et kollektiv av kunstnere, musikere, journalister og akademikere – har han vært en av frontfigurene i en bevegelse som har tatt til orde for endring siden den ble startet i 2018, skriver Raftostiftelsen i sin begrunnelse for pristildelingen.

Selv har Otero Alcántara sagt at han elsker kunst og frihet over alt annet:

– Det cubanske regimet tar disse to tingene fra meg.

36-åringen er selvlært afrocubansk kunstaktivist fra et fattig, marginalisert nabolag i Havanna. Han bruker skulptur- og performancekunst til å protestere mot brudd på ytringsfriheten.

Flere nyheter: