Menu
Rupert Murdoch (i midten) med hans to sønner Lachlan (t.v.) og James (t.h). Førstnevnte går mandag til retten i et forsøk på å sikre Lachlan kontroll over familiens medieimperium. Foto: Joel Ryan / Invision / AP / NTB

Arvestrid om Murdochs medieimperium skal avgjøres i retten

En lukket rettssak om kontrollen over Rupert Murdochs medieimperium begynner mandag, og kan avgjøre fremtiden til Fox News og Wall Street Journal.

Av NTB | 15.09.2024 17:31:39

Økonomi og næringsliv: Murdoch, som i mars fylte 93 år, forsøker å endre vilkårene i familiens stiftelse for å sikre at hans aviser og kringkastingsnettverk forblir under kontroll av hans eldste sønn og utpekte arving, Lachlan Murdoch, ifølge New York Times, som har fått tilgang til et forseglet rettsdokument som beskriver arvestriden.

Med endringene ønsker familieoverhodet å hindre Lachlans tre søsken, Prudence, Elisabeth og James, som alle regnes som mer politisk moderate, fra å kunne overstyre eldstesønnen, som for øyeblikket leder Fox og sitter som styreleder i News Corp, som er to av Murdochs største selskaper. Begge eies og kontrolleres gjennom den nevnte familiestiftelsen.

I rettssaken, som går sin gang i Reno i Nevada, må Murdoch gjøre rede for hvordan de foreslåtte endringene i stiftelsen vil komme alle arvingene til gode.

– Han må bevise at disse endringene blir gjort med gode hensikter, sier advokat Shane Jasmine Young, som spesialiserer seg på formuesbestyrelse.

Lachlan anses for å være på lik linje med sin konservative far hva gjelder ideologi. James derimot har gjentatte ganger donert til progressive politiske grupper.

James har også kritisert amerikanske medier for å ha spredt desinformasjon om valgresultatet i 2020, noe Murdochs egne Fox News var en pådriverne bak. James trakk seg i 2020 fra styret til News Corp på bakgrunn av det han kalte uenigheter over redaksjonelt innhold.

Også Prudence og Elisabeth regnes som mindre konservative enn sin far. Førstnevnte, som er hans eldste barn, anses dessuten for å ikke ha mye interesse i å bli sin fars tronarving.

I tillegg viser de til at millioner av mennesker konsumerer stoff fra Murdochs aviser og TV-kanaler, samt medienes politiske innflytelse.

– Årsaken til at dette er interessant, er den store rollen Fox News har spilt i det politiske landskapet, både i USA og rundt om i verden, sier direktør for underholdnings-, medie- og teknologiprogrammet ved New York University, Paul Hardart.

– Jeg tror dette er en refleksjon av fremtiden, ikke bare for virksomheten, men også for hvordan konservative medier drives fremover, legger han til.

Talspersoner og advokater for samtlige av barna har avslått å kommentere saken. Det samme har en talsperson for Rupert Murdoch.

I stiftelsen er det blant annet lagt fram en plan for hvordan en eventuell overtakelse kan skje når Murdoch dør. Da vil de stemmeberettigede aksjene i alle hans selskaper overføres til hans fire eldste barn. Dermed kan tre av arvingene potensielt overstyre en fjerde, noe som kan føre til en lengre kamp om selskapenes fremtid senere.

Flere nyhetsorganisasjoner, inkludert New York Times, CNN, AP, NPR og Reuters, har bedt retten om å åpne sakens dokumenter og gi pressen tilgang til rettssaken. De mener at det er i allmennhetens interesse å vite hvem av Murdoch-barna som skal ta over det enorme medieimperiet, og peker på de tusenvis av arbeidsplassene som kan påvirkes.

(©NTB)

Flere nyheter: