Menu
Marius Borg Høiby og hans mor kronprinsesse Mette-Marit avbildet i 2022. Siktelsen mot Høiby ble lørdag utvidet til også å omfatte trusler og mishandling i nære relasjoner. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL

Tidslinje i saken mot Marius Borg Høiby

Av NTB | 15.09.2024 15:31:25

Kriminalitet og rettsvesen: 4. august: Politiet rykker ut til en adresse på Frogner i Oslo i forbindelse med en voldshendelse i en leilighet i løpet av natten.

6. august: Advokat Øyvind Bratlien bekrefter at kronprinsesse Mette-Marits sønn og kronprins Haakons stesønn, Marius Borg Høiby, er siktet for kroppskrenkelse. Politiet bekrefter at en person ble pågrepet, men senere dimittert fra arresten. Kronprinsesse Mette-Marit utsetter reisen til sommer-OL i Paris.

7. august: Politiet opplyser at siktelsen gjelder både kroppskrenkelse og skadeverk, og at det er en relasjon mellom Høiby og fornærmede. Kronprins Haakon kaller det «en alvorlig sak».

8. august: Mette Yvonne Larsen oppnevnes som bistandsadvokat for den fornærmede kvinnen. Dagen etter uttaler Larsen at hennes klient ønsker ro og er sykmeldt.

13. august: Politiet opplyser at Høiby ble pågrepet av politiet på Jansløkka skole i Asker 4. august, samt at han ikke har ønsket å forklare seg. Slottet bekrefter at kronprinsesse Mette-Marit har vært i kontakt med fornærmede.

14. august: Marius Borg Høiby innrømmer vold og rusbruk i en uttalelse til NRK, der han også kaller den fornærmede kvinnen sin kjæreste. Forsvarer Bratlien kaller det en erkjennelse av straffskyld. Fornærmedes bistandsadvokat sier det er noe hennes klient har ventet på.

15. august: Politiet bekrefter at det er planlagt avhør av Marius Borg Høiby uka etter, samt at hans ekskjæreste Nora Haukland er innkalt til avhør etter at hun har anklaget ham for vold under deres forhold.

16. august: Politiet sier at siktelsen mot Borg Høiby kan utvides. En annen ekskjæreste, Juliane Snekkestad, som også har anklaget Høiby for vold, er i avhør hos politiet og får status som fornærmet i saken.

20. august: Haukland får status som fornærmet, idet både hun og Snekkestad innkalles til nye avhør. Ifølge kvinnenes bistandsadvokater undersøker politiet begge forholdene opp mot bestemmelsene om vold i nære relasjoner i straffeloven (§282), som har en øvre strafferamme på seks års fengsel. Høiby er ikke siktet i disse sakene.

21. august: Nora Haukland hevder, ifølge sin bistandsadvokat, i et seks timer langt avhør med politiet i Oslo at Høiby utsatte henne for «fysisk og psykisk vold» under tiden de var et par.

22. august: Den fornærmede kvinnen var i nytt, tre timer langt, avhør med politiet i Oslo. Også Juliane Snekkestad var i et nytt avhør samme dag.

Et planlagt avhør med Marius Borg Høiby blir avlyst etter at advokaten hans meldte forfall.

23. august: Politiet opplyser at de har utvidet siktelsen mot Marius Borg Høiby til også omfatte trusler mot den samme kvinnen som han allerede er siktet for vold mot. Videre opplyses det at etterforskningene mot ham er delt mellom Oslo og Sørøst politidistrikt.

26. august: Kronprins Haakon kommenterer Høiby-saken og sier den er alvorlig. Kronprinsen bekrefter at Høiby, i likhet med resten av kongefamilien, har diplomatpass. Kronprinsen sier også at de var kjent med «en del» av det Høiby har beskrevet om rus- og psykiske problemer.

27. august: Marius Borg Høiby møter til sitt første avhør hos politiet i Oslo. I etterkant sier forsvareren at klienten ikke har tatt stilling til siktelsen mot seg, og at det vil bli gjennomført flere avhør i tiden framover.

28. august: Juliane Snekkestad er i sitt fjerde avhør hos Sørøst politidistrikt i Tønsberg. Marius Borg Høiby reiser til Italia.

29. august: Oslo politidistrikt overtar ansvaret for hele etterforskningen, også det som gjelder Snekkestad.

3. september: Marius Borg Høiby ilegges besøksforbud mot den fornærmede kvinnen fra august-episoden. Han fjernes også fra de offisielle kategoriene på kongehusets nettsider.

10. september: Politiet bekrefter at de hadde en forebyggende samtale med Høiby i 2023.

11. september: Se og Hør publiserer et lydopptak fra i fjor der politiet hadde en forebyggende samtale med Marius Borg Høiby. Politiet var bekymret for at han var i kontakt med kjente kriminelle. Visepolitimesteren ble orientert om samtalen.

12. september: Kronprinsparet på fylkestur i Trøndelag nekter å kommentere Høiby-saken.

14. september: Politiet bekrefter at Marius Borg Høiby ble pågrepet fredag da han var på en hyttetur i Gausdal. Han ble løslatt lørdag. Bakgrunnen var angivelig brudd på besøksforbudet da Høiby en uke tidligere (7. september) skal ha tatt kontakt med den fornærmede kvinnen fra et skjult telefonnummer. Høiby bestrider dette.

14. september: Politiet bekrefter samme dag at siktelsen mot Marius Borg Høiby er utvidet. Det er nå til sammen fire fornærmede i saken.

Siktelsen utvidet til å omfatte hensynsløs atferd og brudd på besøksforbud. I tillegg er den utvidet med ytterligere ett tilfelle av kroppskrenkelse.

Høiby er også siktet for mishandling i nære relasjoner når det gjelder Snekkestad og Haukland. Han er også siktet for trusler mot en fjerde person.

15. september: Forsvarer Øyvind Bratlien sier Høiby ikke har tatt stilling til de øvrige siktelsene mot ham. Han vurderer å anmelde lekkasje av lydopptak av den forebyggende samtalen.

(©NTB)

Flere nyheter: