Menu
Politiadvokat Andreas Kruszewski i Oslo politidistrikt sier Marius Borg Høiby ikke ønsket å forklare seg for politiet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Høibys advokat: Han nektet ikke å forklare seg, men erklærte seg ikke skyldig

Marius Borg Høiby ønsket ikke å forklare seg etter pågripelsen fredag, opplyser politiet til NTB. Advokaten hans er ikke enig i politiets fremstilling.

Av NTB | 14.09.2024 18:31:07

Kriminalitet og rettsvesen: Høiby har hatt besøksforbud mot en kvinne, og da dette ifølge politiet ble brutt, ble han pågrepet på grunn av gjentakelsesfare. Ifølge advokaten har Høiby forklart seg, men nekter for å ha brutt kontaktforbudet.

– Det stemmer ikke at Høiby har nektet å forklare seg. Han forklarte at han ikke hadde noe med det å gjøre, og at han ikke erkjente straffskyld. Han hadde ikke så mye mer å si om det. Vi var enige om at han skulle svare på eventuelle spørsmål rundt dette i et kommende avhør i de andre sakene, skriver advokat Øyvind Bratlien i en epost til NTB.

Politiadvokat Andreas Kruszewski i Oslo politidistrikt sa til NTB lørdag ettermiddag at de hadde ønsket å avhøre Høiby i lengre tid, men at det ikke lot seg gjøre.

– Han ønsket ikke å forklare seg i dag, så vi håper vi får det til på et senere tidspunkt, sier politiadvokat Andreas Kruszewski i Oslo politidistrikt til NTB.

Kruszewski vil ikke si noe om når det kan la seg gjøre å få til nye avhør. Han mener selve pågripelsen har hatt en avskrekkende effekt, slik at faren for gjentakelse er redusert.

– Vi gjorde ham oppmerksom på at det vil få konsekvenser dersom han bryter kontaktforbudet han er ilagt på nytt, sier politiadvokaten og spesifiserer at det kan dreie seg om varetektsfengsling eller elektronisk kontroll.

– Siktelsen er åpenbart alvorlig, men det ble ikke vurdert som forholdsmessig. Vi valgte å løslate ham da vi konstaterte at han ikke ønsket å forklare seg, sier Kruszewski.

Ved eventuelle nye brudd på besøksforbudet kan en politiadvokat avgjøre at det skal tas i bruk elektronisk kontroll. Deretter kan den siktede enten samtykke eller få det brakt inn for tingretten.

Kruszewski understreker at politiet kommer til å fortsette å prioritere saken svært høyt, slik de har gjort til nå.

– Saker som gjelder mishandling i nære relasjoner, er alltid høy prioritet. Det er blant de mest alvorlige lovbruddene vi har i straffeloven, sier han.

Høiby ble pågrepet i Innlandet politidistrikt, og ifølge politiadvokaten gikk det rolig for seg. Han ble deretter brakt til sentralarresten i Politihuset på Grønland. Lørdag ettermiddag ble han løslatt igjen. Da var siktelsen mot ham utvidet med flere punkter, og ytterligere én person har fått status som fornærmet i saken.

Varetektsfengsling var en del av vurderingen allerede nå, i likhet med meldeplikt, men det ble altså ikke tatt i bruk.

Slik saken står nå, står Høiby fritt til å reise hvor han vil.

Flere nyheter: