Omstart i forholdet mellom Irland og Storbritannia
Storbritannias statsminister Keir Starmer er den første britiske lederen som besøker naboen Irland på fem år. Han lovet å nullstille det skadeskutte forholdet.
Politikk: Starmers kontor hadde på forhånd beskrevet lørdagens besøk som et «historisk øyeblikk i forholdet mellom Storbritannia og Irland». Forbindelsene mellom de to nabolandene har vært frynsete under det konservative styret som tok slutt i sommer, og særlig etter brexit.
Irlands statsminister Simon Harris var den første internasjonale lederen som Starmer tok imot etter Labour-partiets knusende valgseier 4. juli.
Nå skal de finne ut av hva den nye begynnelsen betyr i praksis for innbyggerne på de to øyene.
– Jeg vet at det helt sikkert er forankret i ting som fred, velstand, gjensidig respekt og vennskap, sier iren.
– Den nullstillingen tror jeg kan bli meningsfull, den kan bli dyp, tilføyer briten.
Da britene forlot EU etter folkeavstemningen i juni 2016, gikk det spesielt hardt utover de politiske strukturene i Nord-Irland, som er den del av Storbritannia.
Både Harris og Starmer fremhever hvor viktig det er et de i fellesskap beskytter Langfredagsavtalen. Den historiske avtalen fra 1998 bidro til fred og maktdeling mellom katolikker og protestanter i Nord-Irland etter nærmere 30 år med voldelig konflikt.
Starmer har sagt at Storbritannia under hans regjering ikke vil forsøke å gå inn i verken EU, unionens indre marked eller tollunion. Men han ønsker å reforhandle deler av handelsavtalen britene inngikk med EU etter brexit.
Etter samtalene sa Starmers kontor at de to er enige om å styrke forholdet særlig innen handel og investeringer.
– De ble enige om å holde det første britisk-irske toppmøtet i mars neste år, for å videreutvikle samarbeide i sentrale områder med felles interesser – som sikkerhet, klima, handel og kultur, heter det i uttalelsen.
På kvelden var statsministrene begge fotballkampen mellom Irland og England. For anledningen utvekslet de landslagstrøyer – Starmer fikk en irsk drakt med sitt navn på, mens iren fikk en engelsk Harris-trøye.
– Vi har begge sagt at vi ønsker å virkelig sette det britisk-irske forholdet på en ny kurs, sa Harris etter at de to hadde gått en tur i hagen i Farmleigh House, den irske statens representasjonsbolig i Dublin.
– Det er en fornøyelse å være her, å ha denne muligheten til å fornye vennskapet mellom våre to land, sier Starmer.
Økt økonomisk vekst ventes også å stå høyt på agendaen i samtalene mellom de to statsministrene, det samme gjelder felles løsninger i utenrikspolitikken.
Harris og Starmer deltok lørdag også delta på et næringslivsforum i Dublin for å undersøke hvordan det «nullstilte» forholdet kan gagne handelen mellom de to landene. Det økonomiske samarbeidet mellom de to naboene er i dag verdt rundt 120 milliarder euro og bidrar til tusenvis av arbeidsplasser på begge sider av Irskesjøen.
(©NTB)