Menu
ARKIVBILDE: E. Solberg / Radio Haugaland

Pågrepet etter bråk på byen

Politiet måtte gripe inn overfor en utagerende mann i Haugesund sentrum i natt.

Av Egil M Solberg | 30.08.2024 02:46:58

Trafikk: Det var klokken 02.40 at en mann ble innsatt i arrest.

– Bakgrunn av beruselse og aggressiv atferd i Haugesund sentrum, opplyser operasjonsleder Erik Marvik Rasmussen ved Sør-Vest politidistrikt.

Mannen i 20-årene ringte og hevdet at han følte seg truet. Han opplyste også at han hadde en kniv og ville forsvare seg om nødvendig. Han fremsto ifølge politiet som svært sint og beruset.

Patruljen ankom raskt stedet og fikk kontroll på mannen, som var alene da han ble pågrepet.

Politiet fant ingen kniv, og det var ingen synlig trusselsituasjon. På grunn av mannens tilstand vurderte politiet at han ikke ville etterkomme et pålegg om bortvisning, og han ble derfor satt i arresten.

Det blir ikke anmeldelse i etterkant.

Disse lovene gjelder i slike situasjoner

Ordensforstyrrelser og bråk på byen kan føre til pågripelse under flere ulike lover og bestemmelser i Norge. Her er de mest relevante:

1. Straffeloven (Almindelig borgerlig Straffelov)

  • § 181 – Forstyrrelse av den offentlige ro og orden: Denne paragrafen omhandler handlinger som grovt forstyrrer den offentlige ro og orden. Det kan omfatte alt fra høylytt bråk til mer alvorlige handlinger som voldelig adferd. Brudd på denne bestemmelsen kan straffes med bøter eller fengsel inntil 2 år.
  • § 271 – Kroppskrenkelse: Vold eller trusler om vold kan også falle inn under denne bestemmelsen. Selv mindre voldshandlinger som dytting eller slag kan føre til pågripelse.
  • § 266 – Skremmende eller plagsom opptreden: Hvis en person opptrer på en måte som er truende, skremmende eller på annen måte ubehagelig for andre, kan vedkommende bli straffet under denne paragrafen.

2. Politiloven

  • § 7 – Politiets adgang til å gripe inn: Politiet har hjemmel til å gripe inn for å opprettholde ro og orden, beskytte personers sikkerhet, og forhindre lovbrudd. Dette inkluderer også maktbruk, pågripelse, og midlertidig frihetsberøvelse hvis situasjonen krever det.
  • § 30 – Ordensforstyrrelse og nektelse av å følge politiets pålegg: Hvis noen nekter å følge politiets pålegg, kan det føre til umiddelbar pågripelse.

3. Alkoholloven

  • § 8-11 – Beruselse og ordensforstyrrelser: Personer som er overstadig beruset og forstyrrer den offentlige orden, kan bortvises eller pågripes av politiet. Dette gjelder spesielt hvis vedkommende befinner seg på offentlig sted, som en bar eller på gaten.

4. Politivedtekter

  • De fleste norske kommuner har egne politivedtekter som regulerer ordensforstyrrelser. Disse vedtektene kan variere fra kommune til kommune, men inneholder ofte bestemmelser om støy, uryddig adferd, og plikt til å følge politiets anvisninger.

5. Tvangsfullbyrdelsesloven

  • § 7-1 – Politiets adgang til å fjerne personer: Politiet kan fjerne personer som utgjør en trussel mot den offentlige orden eller sikkerhet.

Konsekvenser av pågripelse:

  • Bøter: For mindre alvorlige ordensforstyrrelser kan politiet utstede et forenklet forelegg (bot).
  • Midlertidig frihetsberøvelse: Politiet kan pågripe og holde en person i varetekt i inntil 24 timer uten domstolsbehandling.
  • Fengsel: For mer alvorlige ordensforstyrrelser, spesielt hvis det er gjentatte tilfeller eller involverer vold, kan det føre til fengselsstraff.

Disse lovene og reglene gir politiet myndighet til å sikre offentlig ro og orden, og de danner grunnlaget for når og hvordan en person kan pågripes for ordensforstyrrelser og bråk i det offentlige rom.

Flere nyheter: