Utdanning går fremdeles i arv fra foreldre til barn
Fremdeles er sosial bakgrunn og foreldres utdanning viktigst når unge velger utdanning. Det har også mye å si for hvorvidt man gjennomfører studiene.
Utdanning: – Mønsteret her er tydelig. Det er en klar sammenheng mellom foreldrenes utdanning og de valgene avkommet tar, sier Herdis Hølleland til Kifinfo.
Hølleland er en av forfatterne bak et nytt notat om mangfold og ulikhet i høyere utdanning, bestilt av Kunnskapsdepartementet. Hovedfunnene, at sosial bakgrunn og foreldres utdanning har noe å si for podens akademiske framtid, er kjent fra før.
– Det er også verdt å merke seg at sjansene for at studenter fullfører sin første grad, er større dersom de har foreldre som har en grad i et lignende fagfelt, sier hun.
Hun sier at det likevel er noen unntak fra den generelle tendensen.
– Det er spennende å se at kortere profesjonsutdanninger, hvor flertallet av studentene har foreldre uten høyere utdanning, likevel har lavt frafall og høy gjennomføringsgrad.
I notatet kommer det fram at norskfødte med innvandrerforeldre i større grad begynner å studere enn den øvrige befolkningen
– Det betyr at en større andel med innvandrerbakgrunn er studenter sammenlignet med resten av befolkningen, sier Hølleland.
(©NTB)