Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) åpnet fredag offisielt den nye batterifabrikken. Foto: Heiko Junge / NTB

Støre åpnet batterifabrikk: – Føler meg «electrified»

Fredag ble den nye batterifabrikken til Morrow i Arendal åpnet med brask og bram. – En flott dag, mener statsminister Jonas Gahr Støre.

Av NTB | 16.08.2024 13:15:26

Vitenskap og teknologi: – Det er flott å komme hit og føle seg elektrifisert, sa Støre da han holdt sin åpningstale på engelsk.

Morrow har hentet inn 3,27 milliarder kroner i privat kapital til prosjektet. Det offentlige har bidratt med 600–700 millioner kroner gjennom ulike støtteordninger, forklarer administrerende direktør i Morrow, Lars Christian Bacher til NTB.

Resultatet er Europas første og største battericellefabrikk som skal produsere LFP-batterier (litium-jern-fosfat).

– Når vi har kommet opp på maks produksjon vil det komme ut over 3 millioner batterier i året, forklarer toppsjefen.

Selskapet har 182 ansatte og regner med å ha i gang produksjonen i løpet av de neste månedene.

– På den veien trenger vi lagringskapasitet. Altså å lagre energi, fornybar energi, og da er batterier en viktig del av det svaret. Vi er entusiastiske for dette, sier han.

Til stede på åpningen var også Høyre-leder Erna Solberg, og både LO- og NHO-sjefen.

– Dette er en flott dag for den norske modellen, samspillet mellom private som går foran med teknologi og det offentlige som er med å støtte opp under det, og arbeidslivets parter som også deltar, sier statsministeren.

I slike prosesser så må de private ta hovedrisikoen. De må tro på teknologien, de må tro på det som skal gjennomføres. Det er tilfellet her. Men du får ikke en sånn teknologi opp av bakken uten noe tilrettelegging, uten noe støtte, uten noen rammer som også staten og fellesskapet tar, sier Støre.

Norske myndigheter er involvert i prosjektet både gjennom Innovasjon Norge, gjennom investeringsfondet Nysnø, gjennom Siva – Selskapet for industrivekst som eier selve bygningen. I tillegg har Arendal kommune lagt til rette blant annet med boliger til ansatte.

– Hvis du for eksempel ser på batteriindustrien: CATL som er det store kinesiske batteriselskapet, de har 40 prosent av batteriene i verden. De har 20.000 personer som driver med forskning innenfor batteriteknologi, sa Tangen.

– Hvordan skal du konkurrere med det? Du setter opp en butikk i Arendal eller Nord-Norge eller hva det er for noe og skal produsere batterier. Da er du imot noen som har 20.000 personer på forskningssiden. Det er kjempevanskelig, sa han.

–Vi tenker ikke at vi skal konkurrere med Kina, vi skal konkurrere ved siden av Kina og Asia. Det er plass til oss i dette rommet. Etterspørselen er mye større enn til tilbudssiden, sier han.

– Vi opplever veldig mange europeiske kunder som ønsker europeiske batterier produsert i Europa for å ha flere bein å stå på når det gjelder de forsyningskjedene de har, sier Morrwow-sjefen.

Også statsminister Jonas Gahr Støre trekker fram viktigheten av at Europa utvikler egen produksjon av for eksempel batterier.

– Erfaringene fra Ukraina-krigen forteller oss at det å bli avhengig av et autoritært land for en spesiell energi eller teknologi, det er en dårlig sikkerhetspolitisk idé. Vi må også kunne utvikle våre kapasiteter, sier han.

Støre mener at fabrikken er et tegn på at alt som kan elektrifiseres, trolig vil bli elektrifisert.

Da oljefondssjef Nicolai Tangen tidligere i uken la fram fondets halvårsresultater, pekte han på en tendens i verdensøkonomien: de store selskapene blir stadig større.

Toppsjef Bacher mener ikke det er så utfordrende.

(©NTB)

Flere nyheter: