Erna Solberg vil omstille Norge: – Vi må holde igjen på forbruket
Høyre-leder Erna Solberg la onsdag fram en omstillingsplan for Norge. Den innebærer lavere skatter, kutt i offentlig sektor og færre unge på uføretrygd.
Politikk: – Planen er en hjørnesten i det vi mener skal være Høyres politikk i en lang periode framover. Det er ikke enkelttiltakene som er viktigst. Det er sammenhengen og retningen i planen, sa partileder Erna Solberg da hun la fram planen under Arendalsuka onsdag.
Høyres mål er å ta Norge gjennom en «velferdsomstilling», «næringsomstilling» og «klimaomstilling».
– For å sørge for at Norge forblir et like godt land i framtiden, må vi forandre for å bevare. Norge har gått gjennom store og krevende omstillinger før, og vi kan klare det igjen, skriver partiet i planen.
– Vi må senke skattene, forenkle regelverket, vi må støtte gründerne, sier Høyre-lederen.
Hun er tydelig på at noe må kuttes for å få regnskapet til å gå opp.
– For det første må vi ha en politikk som skaper mer vekst, og da vil vi over tid få mer vekst. Men det betyr at vi må holde igjen på forbruket i begynnelsen, og sørge for at vi stimulerer det som gjelder langsiktig vekst. Det gir faktisk bedre velferd over tid, sier Solberg til NTB.
Hun viser til at hennes regjering i sin tid kuttet i offentlig sektor gjennom den såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen. Høyre har også vært mot Støre-regjeringens tannhelsereformer, påpeker hun.
Et av forslagene i omstillingsplanen er at unge under 30 år ikke skal få uføretrygd, med unntak av åpenbare tilfeller. Høyre vil også sørge for at flere unge havner i et mer arbeidsrettet løp fremfor arbeidsavklaringspenger (AAP).
– Noe av det aller viktigste er å få flere av de som jobber deltid til å jobbe heltid. Samtidig må man få flere av de som står utenfor arbeidslivet, inn.
– Vi er nødt til å mobilisere alle den arbeidskraften vi har, sier Solberg.
– Høyre avslører at de er et interesseparti for overklassen i Norge når de vil kutte uføretrygden til unge for å finansiere skattekutt til de som har mest fra før, sier Martinussen.
Hun viser til at det kommer til å mangle 180.000 ansatte i det offentlige helsevesenet i framtiden.
– Høyres svar er å kutte formuesskatten på aksjene til landets rikeste. Dette er hakk i plata fra Erna Solberg, og det vil bli vanskeligere å møte framtidens utfordringer dersom Høyres plan blir gjennomført, sier Rødt-lederen.
Miljøpartiet De Grønne er ikke imponert.
– Solberg fører folk bak lyset når hun lanserer en «omstillingsplan» uten å ta tak i det aller største hinderet for omstilling: en olje- og gassindustri som legger beslag på både folk, penger og strøm, sier nestleder Ingrid Liland.
Liland mener Solberg fører en «krig» mot de unge.
– Dagens ungdom er den mest pliktoppfyllende på lenge. «Belønningen» fra Solberg og regjeringen er å jobbe hardere, ingen utsikter til å komme seg på boligmarkedet, studielån som ikke dekker husleia, klima- og naturkrise og en oljeavhengig og sårbart arbeidsliv.
– Vi har den riktige retningen, sier hun.
Forrige uke kom regjeringen med sin perspektivmelding, som beskriver utfordringene Norge står overfor de neste årene. Der burde de ha lagt fram en bedre plan for framtiden, mener Høyre-lederen.
– Det holder ikke å bare beskrive problemene, men man må beskrive hvilken politikk som skal til for å løse utfordringene, sier Solberg.
Solberg mener at en av de største bremsene for omstilling er mangel på kraft. Derfor foreslår partiet blant annet å utlyse nytt areal for havvind, bygge ut mer solenergi, legge til rette for mer småkraft og utvide dagens vannkraftverk.
I tillegg skal rammen for Enova endres for å sikre energieffektivisering.
Høyre foreslår blant annet å redusere eierbeskatningen og fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. Skattenivået skal være på et «konkurransedyktig nivå».
Høyre vil dessuten stramme inn i arbeidslivet med mål om å få flere i jobb, forteller Solberg.
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen reagerer kraftig på Høyre-planen.
På klimafronten vil Høyre fortsette å øke CO2-avgiften til 2000 kr/tonn i 2030, men kompensere ved å redusere andre skatter og avgifter. Partiet vil også utrede om grunnrenteskatt på havvind med kontantstrømsmodell ville utløst flere investeringer.
Solberg mener Støre-regjeringen tar Norge i feil retning i arbeidet med skole, arbeidskraft og kompetanse – og ikke minst innenfor infrastruktur.
(©NTB)