Toppidrettssjefen om OL: – Visste at lørdagen var full av godbiter
Tore Øvrebø sier seg godt fornøyd med Norges prestasjoner i OL i Paris. Olympiatoppens medaljemål ble oppfylt med en superlørdag.
Sport: Toppidrettssjefen stilte opp til en medieseanse etter at Norges siste utøver Anita Yvonne Stenberg var ferdigsyklet i omnium søndag.
OLT hadde mål om åtte medaljer i OL, men fram til nest siste dag hadde norske utøvere sikret «bare» tre. Lørdag ordnet Jakob Asserson Ingebrigtsen, håndballjentene og Solfrid Koanda tre gull, mens Grace Bullen og sandvolleyballduoen Anders Mol/Christian Sørum tok bronse.
Dermed ble medaljemålet oppfylt. Norge endte som nummer 18 på medaljeoversikten. Den norske troppen slet lenge med å sikre medaljer i OL og måtte nøye seg med flere fjerde- og femteplasser. Etter hvert løsnet proppen.
– Det er mange som har prøvd å lokke meg til å si at det var en personlig lettelse, men det er ikke det dette dreier seg om. Det er en analyse vi har jobbet med i mange år. Vi visste at vi kom til å gjøre det bedre den siste uken, og vi visste at lørdagen var full av godbiter for norsk idrett, sa Øvrebø.
– Jeg tenkte fredag kveld på om vi klarer å hjelpe utøverne til å være optimalt forberedt hele tiden. De rundt tenker på medaljer, men vi har fokus på forberedelser. Dette OL har vært stint av stolte norske idrettsøyeblikk. Det er så magisk, og det er så mange utøvere som har prestert opp mot sitt beste, fortsatte toppidrettssjefen.
– For oss som har en veldig nærhet til den norske toppidretten. så var vi tydelige på at vi mente at det var en offensiv og krevende målsetting. Det ble ikke så godt forstått til å starte med, men det ble forstått underveis i lekene at det var et krevende mål. Så kom superlørdagen som rettet opp i alt snakk om medaljene, sa Øvrebø.
– Vi hadde en fantastisk dag i går som sørget for at vi nådde målet, men det var på hengende håret, fortsatte han.
I tillegg til de fem medaljene som ble sikret lørdag tok Markus Rooth gull i tikamp, Karsten Warholm sølv på 400 meter hekk og Line Flem Høst bronse i seiling.
– Så lenge toppidretten i Norge er så liten som den er, så utgjør tre-fire medaljer mange prosent, sa Øvrebø.
– Jeg vil takke utøverne som har forberedt seg så godt som de kan. Det er alt fra store apparat til små familieceller. Det er en veldig dedikert gjeng som har sørget for disse fantastiske resultatene, sa Øvrebø.
– Jeg håper ikke hun trenger å selge gullmedaljen sin. Det hadde vært veldig trist. Vi får jobbe med å hjelpe Solfrid på andre måter, sa Øvrebø.
Han kunngjorde langt på vei at Koanda nå vil gå inn på listen over de som får A-stipend.
Øvrebø var fornøyd med at Norges åtte medaljer ble delt likt på kjønn. Han håper flere jenter satser fullt på idrett fremover. Det mener han er avgjørende i jakten på utviklingen av norsk idrett.
– Vi ser at gjennom samtaler og dialog med gutter og jenter i den avgjørende fasen om at de skal satse videre på idrett, så heller flere jenter mot økonomisk trygghet, sa Øvrebø søndag.
Snart venter Paralympics i Paris. OL om fire år avvikles i Los Angeles.
Han er klar på at åtte medaljer var et offensivt mål.
Koandas gull var det første individuelle i OL av en norsk kvinne på 20 år. Hun har til NRK uttalt at hun vurderer å selge gullmedaljen for å hente inn penger til videre satsing. Norske utøvere får ingen penger fra OLT for å ta OL-medalje.
(©NTB)