Nammo får 1 milliard i statlig støtte – skal tidoble produksjonen av artillerigranater
Regjeringen har inngått kontrakt med Nammo om å tidoble produksjonen av artillerigranater. Verdien er i overkant av 1 milliard kroner.
Krig og konflikter: – Et betydelig løft, konstaterte både forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo da de sammen presenterte nyheten i Washington tirsdag.
Også i EU løper diskusjonen om hvordan man kan få fart i forsvarsindustrien.
Avtalen mellom Norge og Nammo kan ses som en modell for en slik forpliktelse, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.
Han tror andre land vil følge i Norges fotspor.
– Jeg tror flere vil innse at det trengs statlig kapital for å bygge opp produksjonskapasiteten i forsvarsindustrien. Selv om det nå kommer flere langsiktige kontrakter, er det veldig dyrt å komme over kneika, sier Eide.
– Så det at vi nå går inn i et offentlig-privat partnerskap om produksjonsstøtte, er viktig.
Nammo-investeringen skal tas fra midlene i Nansen-pakken, der det er satt av 15 milliarder kroner i året i Ukraina-støtte i fem år.
Men tallene for dagens produksjon regnes som sensitiv informasjon.
– Vi ønsker ikke å tallfeste nøyaktig antall, av åpenbare grunner, sier konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo til NTB.
Samtidig kommer Nammo-sjefen med noen historiske tall: Før krigen produserte de rundt 7000 artillerigranater i året – noe som tilsvarer rundt én dags forbruk i Ukraina.
Brandtrzæg varsler også at Nammo skal starte produksjon av 155mm artillerigranater i Tyskland i samarbeid med industrikonsernet Diehl Defense.
Tirsdag ble det også kjent at tyske myndigheter skal bestille et betydelig antall granater gjennom dette samarbeidet.
– Dette er nybrottsarbeid. Det er uvant at man må investere så mye på så kort tid, og da må det til et felles løft mellom myndigheter og industri. Det har vi nå fått til, og det setter vi stor pris på, sier han.
I tillegg skal Nammo kunne doble produksjonskapasiteten for annen artilleriammunisjon og rakettmotorer. Kommunikasjonsdirektør Fredrik Tangeraas understreker at særlig produksjonen av missiler henger langt etter i Europa i dag.
Verdien av avtalen som nå er inngått, er i overkant av én milliard kroner, og Nammo har forpliktet seg til å opprettholde produksjonskapasiteten i minst 15 år.
Ukraina har et desperat behov for slike artillerigranater, men Brandtzæg understreker at det i første rekke vil innebære en betydelig økning av leveransene av granater til Norge. Samtidig har Nammo også en rekke kontrakter med andre land.
Ordrebøkene til Nammo og andre våpenprodusenter har blitt vesentlig tykkere de siste årene. Selv med den nye produksjonslinjen tror ikke Brandtzæg at Nammo er à jour med det første.
– Det tror jeg vil ta mange år. Den ordretilgangen har ikke sluttet, den stiger hele tiden. Det vil ta mange år før vi er over den etterspørselen som er nå, sier Brandtzæg til de frammøtte journalistene.
En styrking av forsvarsindustrien står høyt på dagsordenen på Nato-toppmøtet. Tirsdag skal Nato-landene for første gang inngå en forsvarsindustriell forpliktelse.
Formålet er at Nammo skal kunne investere i en ny produksjonslinje, slik at de kan produsere ti ganger så mange av de mest moderne artillerigranatene i forsvarssektoren som de gjør i dag.
Ifølge Brantzæg vil det ta mellom halvannet og to år før alt er på plass. Samtidig er mye av grunnarbeidet allerede gjort.
– Det tar litt tid, men det jobbes på høygir for å tilrettelegge, sier Gram til NTB.
Konsernsjefen legger også vekt på at dette innebærer rundt 700 nye arbeidsplasser for Raufoss, i tillegg til at det styrker industribasen i Nato.