Menu
Israel har lagt store deler av Gaza i ruiner, noe de har gjort med god hjelp fra internasjonale våpenprodusenter. Det norske oljefondet har milliardinvesteringer i flere av dem. Foto: AP / NTB

FN-eksperter advarer: Oljefondet kan medvirke til krigsforbrytelser i Gaza

Det norske oljefondet kan bli funnet skyldige i å medvirke til krigsforbrytelser ved å investere i selskap som selger våpen til Israel, advarer FN-eksperter.

Av NTB | 21.06.2024 14:33:24

Økonomi og næringsliv: Selskap som selger våpen og ammunisjon til Israel kan gjøre seg skyldig i grove brudd på menneskerettighetene og krigens folkerett, konkluderer en gruppe uavhengige eksperter på oppdrag fra FNs menneskerettsråd.

Våpenprodusenter risikerer også i verste fall å bli stilt til ansvar for medvirkning til folkemord, slår de fast.

Ekspertgruppen advarer samtidig finansinstitusjoner mot å investere i de samme selskapene og lister opp flere som gjør det, blant dem oljefondet.

– Finansinstitusjoner som investerer i disse våpenselskapene har også noe å svare for og må ta grep, heter det i rapporten fra menneskerettsrådets uavhengige spesialrapportører, eksperter og arbeidsgrupper.

– De kan gå fra å være knyttet til menneskerettighetsbrudd til å bidra til dem, heter det i ekspertgruppens rapport.

– Slik medvirkning kan få følger, advarer de.

En rekke store finansinstitusjoner er i tillegg til oljefondet å finne på ekspertenes liste over dem som har eierandeler i store våpenprodusenter som selger til Israel, blant dem Morgan Stanley, BlackRock, Citigroup og JP Morgan Chase.

De viser også til at aktor ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) nylig ba om at det blir utstedt arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant for mulige krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten på Gazastripen.

– I denne sammenhengen kan fortsatte våpenleveranser til Israel bli sett på som bevisst å gi bistand til operasjoner som strider mot menneskerettighetene og humanitær lov, konkluderer FNs ekspertgruppe.

Ifølge rapporten har fondet investeringer til en verdi av nærmere 23 milliarder kroner i de fire store våpenprodusentene General Dynamics, Leonardo, RTX og Rolls-Royce, som alle har solgt våpen og våpensystemer til Israel.

Flere norske fagforeningstopper ba denne uka oljefondet om å selge seg ut av disse våpenprodusentene.

– Det er uakseptabelt at våre sparepenger er med på å finansiere brudd på folkeretten og menneskerettigheter i Gaza og Vestbredden. Nå må regjeringen gi tydelig beskjed til Norges Bank om at dette er noe vi ikke kan være med på, sa forbundsleder Christopher Beckham i HK Norge.

– Finansinstitusjoner bør legge press på disse selskapene for umiddelbart å få dem til å slutte å levere våpen til Israel og selge seg ut hvis selskapene fortsetter, sa Norsk Folkehjelps generalsekretær Raymond Johansen.

– Det gir ingen mening at vårt eget oljefond investerer i selskaper som selger våpen til et land vi ikke tillater våpeneksport til, sier Rødts utenrikspolitiske talsperson Bjørnar Moxnes til NTB.

– Jeg håper regjeringen og Norges Bank vil lytte til FNs granskere og trekke oljefondet ut, sier han.

MDGs stortingsrepresentant Lan Marie Berg reagerer også sterkt.

– Så langt har oljefondet bare solgt seg ut av ni selskaper i Israel, og ingen grunnet Gaza-krigen. Det er skammelig, særlig med tanke på at regjeringen besluttet å trekke fondet ut av russiske selskaper på få dager, sier hun.

Oljefondets kommunikasjonssjef Line Aaltvedt viser til at fondet investerer i tråd med mandater det har fått fra Finansdepartementet.

– Det er Etikkrådet som har ansvaret for å vurdere fondets investeringer opp mot de etiske retningslinjene og anbefale observasjon eller utelukkelse til Norges Bank. De etiske retningslinjene har egne kriterier som omhandler våpen, sier hun til NTB.

De som unnlater å trekke eller redusere sine investeringer i disse selskapene, løper en stor risiko, advarer de videre.

Risikoen for å bli anklaget for medvirkning til krigsforbrytelser, brudd på folkeretten og i verste fall folkemord ble nylig forsterket da FNs øverste domstol (ICJ) i en kjennelse nylig slo fast at det er risiko for folkemord i Gaza, konstaterer FN-ekspertene.

Kampanjen Don’t Buy Into Occupation, som består av fagforeninger og organisasjoner i en rekke land, la nylig fram en rapport der også oljefondet ble trukket fram.

– Oljefondet og andre aktører som investerer i disse selskapene, bør iverksette umiddelbare tiltak og selge seg ut av selskaper som fortsetter å selge våpen til Israel, slo Fagforbundets leder Mette Nord fast.

Et forslag fra partiene Rødt, SV og MDG, om at oljefondet må selge seg ut av selskap som bidrar til Israels krigføring på Gazastripen, fikk denne uka ikke flertall i Stortinget.

– At oljefondet nå er svartelistet av FNs eksperter viser det MDG har tatt til orde for flere ganger, at oljefondet må ut av Israel. Regjeringen utviser en enorm tafatthet, sier hun til NTB.

(©NTB)

Flere nyheter: