Menu
– Vi kan ikke være naive og tro det bare skjer i Danmark. Derfor har regjeringen lagt fram 47 nye tiltak mot økonomisk kriminalitet som blir vedtatt på Stortinget nå, sier justisministeren til NTB. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Regjeringen lanserer 47 tiltak mot økonomisk kriminalitet

Regjeringen har i en stortingsmelding lagt fram 47 nye tiltak i kampen mot økonomisk kriminalitet, opplyser justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Av NTB | 12.06.2024 10:53:08

Kriminalitet og rettsvesen: Stortingsmeldingen ble lagt fram i vår og er ventet å bli vedtatt i Stortinget onsdag.

Økonomisk kriminalitet er aktualisert etter at den danske dokumentarserien «Den sorte svane» ble sendt på NRK. Dokumentaren skildrer hvordan kriminelle jobber sammen med advokater og forretningsfolk om svindel.

– Vi kan ikke være naive og tro det bare skjer i Danmark. Derfor har regjeringen lagt fram 47 nye tiltak mot økonomisk kriminalitet som blir vedtatt på Stortinget nå, sier justisministeren til NTB.

Mehl og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) møtte onsdag formiddag flere etatsledere for å diskutere hvordan de skal følge opp tiltakene. På møtet var blant annet Økokrim, Skatteetaten, Finanstilsynet, Tolletaten og Tilsynsrådet for advokatvirksomhet.

Verken Mehl eller Vedum er overrasket over det som kommer fram i dokumentaren. Sistnevnte peker spesielt på bedre informasjonsflyt mellom ulike etater som et viktig tiltak.

– Dersom det går en varsellampe et sted, så skal Økokrim få vite om det. Da blir det større risiko og enda mindre mulighet for å tjene penger på økonomisk kriminalitet, for det vil vi ikke ha i Norge, sier Vedum til NTB.

Noen av de øvrige tiltakene er innføring av nye straffebud for å kunne ramme næringshvitvasking, bedre oversikt over reelle eiere av eiendom og aksjer og nye lovregler for å kunne inndra kriminelt utbytte raskere, ifølge Mehl.

– Tilbakemeldingen vi har fått fra Økokrim, Skatteetaten og Finanstilsynet, er at dette er gode og viktige tiltak for dem.

Mehl har vært i kontakt med justisministrene i Sverige og Danmark om oppfølging av forholdene som omtales i dokumentaren.

(©NTB)

Flere nyheter: