Eide om Israels reaksjon på anerkjennelsen av Palestina: – Absurd
Flere EU-land vil melde seg på og anerkjenne Palestina, tror utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Han kaller Israels reaksjon «absurd».
Krig og konflikter: Eide kom søndag til Brussel, der han skal delta på to internasjonale møter om Israel-Palestina-konflikten sammen med blant andre EUs utenrikssjef Josep Borrell.
Også Palestinas nyutnevnte statsminister Mohammed Mustafa er i Brussel for å delta på møtene.
Tre møter på så kort tid sier sitt om hvilket trøkk det nå er på saken, sier Espen Barth Eide til NTB.
– Det viser at det nå er et intenst ønske om å videreutvikle en helhetlig fredsløsning for regionen, sier han.
En ramme for alle tre møtene er den arabiske fredsplanen, som tar til orde for en tostatsløsning med anerkjennelse av og sikkerhetsgarantier for både Palestina og Israel.
– Den er det nærmeste vi kommer et helhetlig grep. Diskusjonene vil handle om hvordan vil skal få på plass en tostatsløsning. Det er den eneste mulige løsningen, slår Eide fast.
– Planen er å si: Dette er bildet, dette er brikkene, vi legger dem nå. Og i den sammenhengen er vår anerkjennelse en brikke. Arabernes løfte om normalisering og bidrag til sikkerhetsgarantier til Israel er en brikke. Og givernes bidrag til å styrke palestinske myndigheter er en brikke.
– USA må legge press på Israel. Men litt av problemet akkurat nå er at det er veldig vanskelig å være USA. Det er valgkamp, og Palestina-spørsmålet er veldig splittende, også innad i Demokratenes rekker.
Denne uka ble det kjent at både Norge, Spania og Irland nå anerkjenner Palestina som egen stat.
Mandag morgen holder de tre landene en felles pressekonferanse om dette i Brussel. Tirsdag trer anerkjennelsen formelt i kraft.
De tre landenes anerkjennelse av Palestina vil imidlertid ikke påvirke diskusjonene i særlig grad, ifølge en høytstående EU-tjenestemann.
Det er Eide helt uenig i.
Om flere anerkjenner, kan det skape mer dynamikk i arbeidet mot en fredsløsning, mener han.
– Det kan bli en «gamechanger» når det gjelder hvordan vi tenker om fredsprosessen. Vi vet jo at denne diskusjonen nå går i mange europeiske land. Og det at den nå er mer i det åpne rom, fordi vi har anerkjent, tror jeg gir dette en ekstra boost.
Samtidig kan anerkjennelsen ha en pris – som det kan bli palestinerne som må betale.
– Mustafa fortalte at det siste Israel har funnet på, er at disse skattepengene skal brukes til å finansiere de israelske ofrene fra massakren i oktober. De vil ta av palestinernes penger, sier Eide, som er hard i beskrivelsen av den israelske reaksjonen.
– Det er absurd, for da straffer man helt andre palestinere for massemordet. Det gir null mening, sier Eide til avisa.
På to dager skal det holdes hele tre møter om veien videre for Palestina – et møte i giverlandsgruppa for Palestina, AHLC, som Eide skal lede, et møte med arabiske land om oppfølgingen av den arabiske fredsplanen for Israel-Palestina-konflikten, samt EUs utenriksministermøte mandag, med mange av de samme deltakerne.
Eide tegner et bilde av fredsplanen som et puslespill der det mangler noen brikker som ulike land knuger på. Ingen vil legge ut sin brikke først, derfor blir puslespillet aldri ferdig.
Søndag overleverte Eide også dokumentet som viser at Norge formelt anerkjenner Palestina som egen stat til den palestinske statsministeren.
– Det er helt utenkelig at dette ikke vil påvirke diskusjonene. I etterkant av disse møtene tror jeg flere europeiske land vil anerkjenne Palestina. Det er jeg ganske sikker på, sier Eide.
Israel vil nemlig gå fra avtalen om å betale ut skattepenger som de tar inn på vegne av palestinerne, og som delvis blir oppbevart under norsk kontroll, skriver VG.
(©NTB)