100 Palestina-demonstranter pågrepet i Boston
Rundt hundre mennesker ble pågrepet da politiet rykket inn for å rydde en leir med Palestina-demonstranter på et universitet i Boston i USA lørdag.
Politikk: Ledelsen ved Northeastern University sier i en kunngjøring på X/Twitter at de ba politiet gripe inn etter at det ble ropt antisemittiske slagord som krysset universitetets grenser, blant annet «Drep jødene». De sier at utenforstående hadde infiltrert protesten.
Opprørspoliti rykket inn tidlig om morgenen for å rydde protestleiren, mens flere titalls studenter buet på dem på avstand. Men det kom ikke til sammenstøt.
De omfattende studentprotestene mot Israels krig i Gaza startet på Columbia-universitetet i New York tidligere i april og har siden spredt seg til universiteter over hele USA.
Etter hvert som dødstallene stiger i Gaza, krever studentene at universitetene deres bryter økonomiske bånd til Israel og trekker sine investeringer ut av selskaper som de sier støtter opp under krigen.
Samtidig viser noen jødiske studenter til antisemittiske tilrop og sier de er redd for å sette fot på universitetsområdene.
I de siste dagene har politiet gått hardt til verks på flere universiteter, med massearrestasjoner og bruk av pepperspray og taser for å spre demonstrantene.
Fredag besluttet ledelsen ved Pennsylvania-universitetet i Philadelphia å be om at en protestleir ble fjernet.
Rektor J. Larry Jameson sa at tilrop og handlinger fra noen av demonstrantene var i strid med universitetets retningslinjer om ytringsfrihet og med loven.
Ledelsen kalte først inn politiet for å rydde leiren, men det endte med sammenstøt og pågripelser, og deretter opprettelse av et utvalg for å granske ledelsen. Fredag sendte universitetet en epost til studentene om at det ville virke mot sin hensikt å hente inn politiet igjen.
På mange universiteter, blant annet i California, Georgia og Texas, har beslutninger om å bruke politi til å rydde leirene og pågripe hundrevis av studenter resultert i at lærere og professorer har fremmet mistillitsforslag mot ledelsen.
De har ikke makt til å avsette rektorer, men det øker likevel presset på ledelsen, som forsøker å løse protestene før avslutningsseremoniene i mai.
Det har skapt et dilemma for ledelsen ved mange universiteter som forsøker å finne en balanse mellom ytringsfriheten og klager på slagord som krysser grensa.
På Columbia-universitetet i New York, der protestene startet, er det imidlertid forhandlinger på gang mellom ledelsen og demonstrantene.
(©NTB)