23 kinesiske svømmere fikk delta i Tokyo-OL tross positive dopingprøver
23 kinesiske svømmere fikk grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede, og at utøverne var uten skyld.
Sport: Det er den australske avisen Daily Telegraph, tyske ARD og New York Times som lørdag skriver at de aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.
Prøvene med spor av trimetazidin, som er en hjertemedisin, ble avgitt noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.
Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.
Den kinesiske svømmetroppen vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.
– Det internasjonale svømmeforbundet er overbevist om at disse AAF-ene ble håndtert grundig og profesjonelt, og i samsvar med alle gjeldende antidopingforskrifter, inkludert World Anti-Doping Code, skriver det internasjonale forbundet i en uttalelse til Daily Telegraph.
I en uttalelse peker Wadas direktør for vitenskap og medisin, professor Olivier Rabin, på at byråets vitenskapsavdeling gjennomgikk saken i månedene fram mot Tokyo-lekene.
– Vi skaffet oss til og med farmakokinetisk og metabolismeinformasjon fra produsenten (av trimetazidin) for å vurdere plausibiliteten til forurensningsscenarioet som ble presentert for WADA, sier Rabin.
Konklusjonen ble at det ikke var noe konkret grunnlag for å utfordre den fremlagte teorien om forurensning.
Forurensningsscenarioet skal i stedet ha blitt ytterligere støttet av at prøvene inneholdt lav konsentrasjon av trimetazidin, samt at de aktuelle utøverne avga flere prøver som svingte mellom å komme ut negative og positive.
I uttalelsen heter det at WADA, etter å ha blitt varslet av det kinesiske antidopingbyrået om at saken var avsluttet som følge av at prøvene var vurdert som kontaminerte, vurderte vedtaket nøye og ba om all tilgjengelig informasjon.
«Som en del av sin gjennomgang, samlet WADA inn ytterligere, upublisert vitenskapelig informasjon om TMZ (trimetazidin red.anm.) og konsulterte uavhengige vitenskapelige eksperter for å teste forurensningsteorien og også om lave doser TMZ kunne ha vært til nytte for utøverne i svømmekonkurranser», skriver byrået.
Forskere og eksterne juridiske rådgivere skal ha satt forurensningsteorien grundig på prøve.
«Det var ikke mulig for WADA-forskere eller etterforskere å gjennomføre undersøkelser på bakken i Kina gitt de ekstreme restriksjonene som var på plass på grunn av en den covidrelaterte nedstengningen. WADA konkluderte til slutt med at det ikke var i stand til å motbevise muligheten for at forurensning var kilden til TMZ, og at den var forenlig med de analytiske funnene», skriver antidopingtoppene.
Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (WADA) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.
I en oppdatert og fyldig uttalelse om saken lørdag rykker WADA ut mot det byrået omtaler som villedende og potensielt ærekrenkende mediedekning.
(©NTB)