100 dager til OL – Paris lover unike sommerleker
Åpningsseremoni på Seinen, «B-boys» på Place de la Concorde og pengepremier i friidrett. Paris bryter med tradisjonene og sikter mot et OL ulikt noe annet.
Sport: Onsdag er det 100 dager til de 30. olympiske sommerleker åpnes, og i et verdensbilde preget av politisk uro og konflikter forbereder den franske hovedstaden seg til et storslått arrangement over drøye to uker.
Paris 2024 blir ikke et OL for de mest konservative. Etter et sterilt, forsinket og koronapreget sommer-OL i Tokyo for tre år siden, gjør årets arrangør alt for å skape et minneverdig mesterskap.
Det hele starter 26. juli med åpningsseremonien, den første noen gang utenfor et stadion. Hver av de nasjonale delegasjonene skal sendes med båter i 6 kilometer ned den franske hovedstadens største elv før de går i land foran Eiffeltårnet.
Introduksjonen av breaking på OL-programmet er nok ikke like kontroversiell som da skyting på levende duer debuterte i Paris-lekene i 1900. Men flere har likevel satt spørsmålstegn ved Den internasjonale olympiske komités (IOC) enorme ønske om å tiltrekke seg ungdommens oppmerksomhet.
Breakdans utgjør sammen med skateboard, surfing og BMX den urbane delen av et OL-program i stadig utvikling. Paris kan vise seg å bli den perfekte by nettopp for slike idretter.
Ikke minst kan IOC og arrangøren glede seg til OL foran utsolgte tribuner, en sterk kontrast til Tokyo-lekene der medaljekampene ble utkjempet uten tilskuere.
Nytt av året er at gullvinnerne i friidrett får pengepremie for OL-seier. 50.000 dollar tilfaller hver av de 48 gullvinnerne i idretten, noe som aldri har skjedd i OL tidligere.
Blant andre norske gullkandidater er sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum, tennisstjernen Casper Ruud, golfspilleren Viktor Hovland, triatleten Kristian Blummenfelt og to håndballag, for å nevne noen.
Internasjonalt er turneren Simone Biles kanskje den som kommer til å få de største overskriftene i OL. I Tokyo ble hun rammet av fenomenet som i turnsporten kalles «skrusyken» eller «the twisties», en mental sperre som gjør at turnere mister evnen til å orientere seg i lufta. Hun endte uten gull da, men er tilbake i Paris og vil forsøke å fylle på sin solide medaljesamling.
To uker senere er det «windmills», «freezes» og «top rocks» som gjelder. Breakdans debuterer som OL-gren i Paris, og da skal såkalte B-boys og B-girls opp mot hverandre i DJ-drevne kamper.
Norge tok åtte medaljer i Tokyo-OL – blant dem fire gull – og stiller med mange sterke gullkandidater også i Paris. To av de heteste navnene skal i aksjon på friidrettsbanen: Jakob Asserson Ingebrigtsen og Karsten Warholm.
(©NTB)