Australske eksperter: Værfenomenet El Niño er over
Værfenomenet El Niño er over for denne gang, melder meteorologer i Australia. Men fortsatt ligger temperaturene i havet på rekordnivåer.
Vitenskap og teknologi: El Niño er et naturlig fenomen, med utgangspunkt i temperaturer i Stillehavet, som preger været over store deler av verden. Én av konsekvensene er at det mange steder blir litt varmere.
Fenomenet pleier å oppstå med noen års mellomrom, og siden i fjor sommer har verden vært inne i en El Niño-fase. Men nå er den over.
– El Niño har tatt slutt, erklærte det meteorologiske instituttet i Australia tirsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Mars var den tiende måneden på rad med rekordhøy global snittemperatur for den respektive måneden, ifølge beregninger gjort av EU-forskere.
Hovedårsaken er den menneskeskapte globale oppvarmingen. Men El Niño har trolig bidratt til å løfte temperaturene.
De ligger imidlertid fortsatt på rekordhøye nivåer, selv om El Niño nå en stund har vært på hell.
Tall fra Universitetet i Maine i USA tyder på at snittemperaturen i verdenshavene i midten av april er den høyeste som noen gang er påvist på denne tiden av året.
Men syklusen påvirker været også på en lang rekke andre måter. El Niño gjør vanligvis at været i Asia blir tørt, mens det i Nord- og Sør-Amerika blir mer nedbør. La Niña har den motsatte effekten.
Dermed har syklusen store konsekvenser for landbruket mange steder i verden.
Noen klimamodeller tyder på at La Niña vil melde sin ankomst senere i år. Det meteorologiske instituttet i Australia mener likevel at dette fortsatt er usikkert.
I løpet av det siste året har ekstreme temperaturer i mange havområder hatt store konsekvenser for mange arter.
Mandag advarte myndighetene i USA om at høye temperaturer fører til skade på korallrev over store deler av verden. For andre gang på et tiår er verden rammet av «global massebleking» av tropiske korallrev.
Hvis ikke temperaturene synker og blekingen avtar raskt, kan korallene dø. Hele 25 prosent av alle arter i havet antas å være avhengige av korallrev.
Så langt denne måneden har snittemperaturen vært enda høyere enn i april 2023, ifølge det meteorologiske instituttet i Australia. Fortsetter denne situasjonen, holder ikke fjorårets april-rekord lenger enn ett år.
De australske meteorologene skriver at rekordvarmen i havet skaper en ny situasjon som også påvirker temperaturmønstrene som knyttes til vekslingen mellom El Niño og La Niña. Å forutsi når vi får en ny La Niña, kan dermed bli vanskeligere.
Hvis La Niña inntreffer seinere år, vil det være fjerde gang i løpet av bare fem år. I samme periode har det kun vært én El Niño.
Ifølge The Guardian er et slikt mønster aldri tidligere blitt observert.
Store deler av verden har det siste året vært preget av stadig nye varmerekorder, både til lands og til vanns. Mange rekorder er slått med store marginer, og 2023 var det varmeste året som noen gang er registrert.
El Niño er del av en syklus der det motsatte ytterpunktet kalles La Niña. Vanligvis fører La Niña til litt lavere temperaturer mange steder.
På spansk betyr El Niño «den lille gutten», mens La Niña betyr «den lille jenta». Bakgrunnen er at El Niño er særlig merkbar rundt juletider ved vestkysten av Sør-Amerika. Sjøfolk i Peru ga derfor værfenomenet et navn inspirert av Jesusbarnet.
Gjennomsnittstemperaturen i verdenshavene har ligget på rekordhøye nivåer helt siden april i fjor.