Norge og fem andre land inngår sikkerhetsavtale om Nordsjøen
Norge er enig med Storbritannia, Belgia, Danmark, Nederland og Tyskland om å inngå en sikkerhetsavtale i Nordsjøen.
Natur og miljø: De seks landene har undertegnet en felles erklæring som blant annet gjør det mulig å dele informasjon, skriver nyhetsbyrået Reuters.
– Vi har en fellesinteresse med naboene våre i Nordsjøen om å verne den kritiske infrastrukturen vår, sier energiminister Terje Aasland, ifølge NRK.
Han sier Norge allerede har økt sitt sikkerhetsnivå, men legger til at Nordsjøbassenget vil utvikle seg og bli enda viktigere i framtiden.
– Det vil bli bygget ut mer fornybar energi og mer kommunikasjonslinjer, og så er det også svært viktig å beskytte olje- og gass-infrastrukturen som er viktig for energisikkerheten i hele Europa, sier Aasland til rikskringkasteren.
Belgia skal ifølge nordsjøminister Paul Van Tigchelt investere 1 million euro, cirka 11 millioner norske kroner, i en sikker kommunikasjonsplattform som skal hjelpe landene å samarbeide. Her skal landene kunne utveksle informasjon om mistenkelige hendelser som kan påvirke sikkerheten til infrastrukturen i Nordsjøen, som for eksempel gassledninger.
Ingen av de andre landene har kunngjort noe økonomisk bidrag i forbindelse med den felles erklæringen.
Landene skal også jobbe sammen med å innføre ytterligere sikkerhetstiltak og overvåking av infrastrukturen i Nordsjøen.
Trusler mot undersjøiske kabler og rørledninger har blitt et sikkerhetsfokus for vesteuropeiske land etter eksplosjonene i september 2022 på rørledningene Nord Stream 1 og 2, som ble bygget for å frakte gass fra Russland til Tyskland gjennom Østersjøen.
Blant tiltakene landene er enige om er økt kameraovervåkning i Nordsjøen og utbygging av akustiske skjold som kan avdekke fremmed aktivitet ved installasjoner på havbunnen, skriver NRK.
– Nordsjøen er drivkraften bak Europas ambisjoner om fornybar energi og netto nullutslipp, og bidrar til å styrke energisikkerheten på kontinentet. Derfor er det avgjørende at vi beskytter den kritiske energiinfrastrukturen nå og i fremtiden, sier Storbritannias minister for kjernekraft og fornybar energi, Andrew Bowie.
(©NTB)