Kontrollkomiteen starter nye undersøkelser av Tonje Brenna
Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget vil stille en rekke nye spørsmål til Tonje Brenna (Ap) for å undersøke om hun har brutt informasjonsplikten.
Politikk: – Jeg kan bekrefte at det går ut et brev fra komiteen. Det blir offentlig om litt, sier leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Peter Frølich (H), til NTB.
Under torsdagens møte i komiteen ble det vedtatt at komiteen sender et nytt brev til Brenna med en rekke spørsmål. Komiteen undersøker nå om Brenna har brutt informasjonsplikten overfor Stortinget rundt hennes habilitetssak.
Det var Dagens Næringsliv som omtalte saken først.
– Dette er ikke en gjenåpning av habilitetssaken, men en sjekk av om opplysningene vi fikk var fullstendige. Dette innebærer ikke at det formelt er åpnet en kontrollsak, det er kun en undersøkelse, sier komitélederen.
Komiteen viser i brevet til ettersendte brev fra Brenna og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) til komiteen på slutten, og i etterkant av behandlingen av sak om regjeringsapparatets håndtering av habilitetsregelverket i starten av mars.
– Komiteen vil på denne bakgrunn undersøke om opplysningsplikten er tilstrekkelig ivaretatt, herunder om komiteen har hatt tilstrekkelige opplysninger for å gjøre riktige vurderinger i habilitetssaken, står det i brevet.
1. Gjelder statsrådens svar og beskrivelse av ansvar også for statsbudsjettet for 2024?
2. Er Utøya AS nevnt i noen dokumenter knyttet til marskonferansen for statsbudsjettet for 2024?
3. Kan statsråden bekrefte at hun som statsråd for Kunnskapsdepartementet ikke foreslo økninger eller endringer for Wergelandsenteret til marskonferansen for statsbudsjettet 2024?
4. Kan statsråden bekrefte at hun ikke foreslo omprioriteringer til Wergelandsenteret i prosessen med omprioriteringer på egen ramme i tidsrommet fra og med marskonferansen og til og med tidspunktet hun meldte seg inhabil?
Det er også stilt tolv spørsmål fra MDG sitt medlem i komiteen.
Brenna blir bedt om å svare innen 12. april.
– Jeg har fra første stund vært opptatt av å ha full åpenhet i denne saken, og jeg vil naturligvis besvare spørsmålene som Stortinget har, skriver Brenna i en melding til NTB.
I styret for Utøya AS sitter Brennas ekssamboer, som hun har to barn med. Også to av hennes venninner sitter i styret.
Brenna, som var kunnskapsminister, skrev i et brev fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet at hun, som tidligere opplyst, den 14. juni fikk en tilleggsvurdering fra embetsverket om konsekvensene av inhabiliteten overfor styret i Utøya AS, og at hun deretter ikke har behandlet tilskudd til prosjektet.
Frølich forteller videre at det var flere partier som hadde behov for å gjøre ekstra undersøkelser av om Brenna har overholdt opplysningsplikten overfor Stortinget.
Komiteen stiller i hovedsak fem spørsmål til Brenna:
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) fikk tidligere i mars kritikk av Stortinget for sin inhabilitet i forbindelse med utdeling av støtte til Raftostiftelsen, Wergelandsenteret og Utøya AS, samt utnevnelsen av en venn som styremedlem.
(©NTB)