reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Espen Evjenth vitnet onsdag under straffesaken mot Zaniar Matapour i Oslo tinghus. Foto: Lise Åserud / NTB

25. juni-ofre konfronterte Matapour – ba ham stå for det han har gjort

Ofrene som overlevde 25. juni reagerer på at Zaniar Matapour nekter å forklare seg for retten. – Jeg håper han får lovens strengeste straff, sier en av dem.

Av NTB | 13.03.2024 14:47:33

Kriminalitet og rettsvesen: – Jeg gleder meg til å gå ut av denne salen og vite at han blir ført ut andre veien. Når jeg går ut herfra, kommer jeg til å fortsette på dagen min. Han kan ikke det, sa Markus Sebastian Kvistad Kvarving (36) med henvisning til Zaniar Matapour (44).

Den terrortiltalte 44-åringen sitter bare noen meter fra vitneboksen og framstår tilsynelatende uanfektet av det som framkommer i forklaringene til de mange fornærmede.

En etter en ble ofrene for masseskytingen i Oslo sentrum 25. juni for drøyt halvannet år siden spurt hvilke tanker og følelser de har rundt gjerningsmannen. Onsdag var ofrenes dag i retten.

– De er viktig at sannheten kommer fram og at han får den strengeste straffen. Det er utilgivelig, det han har gjort, sa Marius Kulberg (36), som ble skutt i låret.

Matapour nekter forklare seg. Det er ikke sikkert hele sannheten noen gang kommer for dagen. Det er gjerningspersonen som til sjuende sist kan belyse motivet for skytingen og kommentere aktoratets oppfatning av at angrepet var et terrorangrep rettet mot homofile og det skeive miljøet.

– Jeg skulle gjerne ha visst. Men det er ikke noe stort mysterium for meg. Han har vist sin motivasjon klart og tydelig. Det er ingen tvil om hva som har skjedd, men det hadde vært greit om han kunne stå for det, sa Espen Evjenth (42) under aktoratets utspørring.

– Jeg fikk ikke tatt et eneste dansetrinn før det smalt i panna. Det var som om noen skulle slått meg i hodet med en ambolt. Det kom ikke noe forvarsel, det bare skjedde, fortalte Evjenth da han vitnet under terrorrettssaken.

Fredrik Fossmark Fjetland (29) befant seg i likhet med Evjenth på dansegulvet inne i London Pub. Han hadde bøyd seg litt over mot en kamerat for å høre bedre i det bråkete lokalet. Fjetland merket det ikke da han ble truffet under øret da kulene gikk gjennom ruta og inn i diskoteket.

I dag har han fortsatt prosjektilet sittende i halsen.

– Legene ville ikke operere, siden det er et sårbart område på kroppen. Nå har muskler og vev omsluttet det, så prosjektilet er en del av min kropp nå, sa Fjetland da han forklarte seg for Oslo tingrett onsdag.

– Jeg prøver å se over kanten av bordet og ser en mann med gule klær og det jeg opplever som et ondt blikk. Og så ser jeg våpnene, en pistol og et maskingevær, fortalte Kulberg.

Foruten de fysiske skadene, fortalte alle vitnene onsdag om frykt, angst og usikkerhet halvannet år etter masseskytingen. Mange har mareritt og sliter med søvnmangel.

Samtlige forteller om at deres tidligere sosiale liv, er blitt sterkt begrenset og at de i dag ikke er i stand til å møte venner og være sosial på samme måte som før 25. juni.

– Jeg skjønner ikke at det er mulig å handle på en sånn måte. Jeg kan ikke skjønne at han kan sitte her og være uberørt av det, sa Evjenth.

Det er derfor er, juridisk sett, fortsatt et åpent spørsmål om det faktisk var en terrorhandling da Matapour begynte å skyte mot feststemte mennesker i Oslo sentrum. For å kunne domfelle for grov terror, må retten være overbevist om at gjerningspersonen hadde terrorhensikt.

I likhet med Samir Eid Aiad Alnahhal (46), som vitnet tirsdag, ble Evjenth truffet i hodet av en av Matapours kuler. Han hadde vanskelig for først å forstå hva som hadde skjedd med ham.

– Jeg tenker at jeg har hatt flaks. Det er ikke store forandringer i kulebanen som skulle til før dette hadde endt annerledes. Jeg er den heldigste mannen i Oslo som overlevde dette, sa Evjenth.

De som overlevde 25. juni, fortalte om rystende opplevelser da Matapour uten forvarsel begynte å skyte mot festglade mennesker, mange av dem ute på byen for på feire Pride. Noen av dem ble truffet av kuler som kom gjennom vinduet på det populære utestedet London Pub, mens andre ble skutt da de satt sammen med venner utenfor nabostedet Per på Hjørnet.

Evjenth, som senere skulle påta seg rollen som leder av støttegruppa etter 25. juni. Onsdag var han først ut av en lang rekke fornærmede som skal forklare seg for retten denne og kommende uke.

Marius Kulberg satt utenfor Per på Hjørnet sammen med blant andre Kåre Hesvik (60), som ble drept på stedet. Kulberg, som ble truffet i låret av en kule som gikk rett gjennom vevet, søkte tilflukt bak et bord. Han måtte likevel kikke over kanten for å se hva som skjedde og hvem som hadde skutt.

Matapour har gjennom sin forsvarer varslet at han ikke ønsker å forklare seg for retten. Han har heller ikke forklart seg for politiet eller samarbeidet med de rettspsykiatrisk sakkyndige som har undersøkt hans mentale helse.

(©NTB)

Flere nyheter: