Avdøde Teddy Moen tildelt Kniksens hederspris: – En ydmyk gigant
Den mangeårige trenertoppen Teddy Moen døde i mai i fjor. Lørdag ble han tildelt den høythengende Kniksens hederpris på fotballtinget.
Økonomi og næringsliv: Moen hadde vært generalsekretær i Norsk trenerforening i 25 år da han gikk bort etter lengre tids kamp mot kreftsykdom. Han ble bare 58 år gammel.
Moen ble i mars i fjor tildelt Norges Fotballforbunds gullmerke av fotballpresident Lise Klaveness. Lørdag kveld fikk den avdøde sørlendingen en ny høythengende hedersbevisning.
Kniksens hederspris er den største fotballutmerkelsen i Norge. Den tildeles en person, eller et lag, som i et enkelt år eller over tid har gjort en særlig fortjenestefull innsats for norsk fotball. Norsk Toppfotball står bak.
– Teddy Moen var en ydmyk gigant, selve nestoren blant norske fotballtrenere. Gjennom 25 år ledet han Norsk Fotballtrenerforening, og i løpet av de årene bygget han opp det som i dag er kanskje Europas mest solide fotballtrenerforening, med over 3000 medlemmer, sier styreleder Cato Haug på vegne av juryen.
– Alle elsket Teddy, og hans innsats og betydning for den norske trenerstanden kan ikke overvurderes, sier styrelederen.
Teddy Moen ble en av norsk elitefotballs yngste trenere da han i 1996 ledet Start som 30-åring. Han tok da over etter profilen Steve Perryman.
I stedet for å fortsette karrieren på sidelinjen, viet han livet til å jobbe for og med trenerne i norsk fotball.
Han var blant annet arkitekten og ildsjelen bak Norsk Toppfotballs prosjekt i Kenya. Det har som mål å utdanne flere, bedre og enda mer inspirerende fotballtrenere i Mathare-slummen i utkanten av Nairobi.
– Han er en svært verdig vinner av Kniksens hederspris, og det er trist at han ikke fikk oppleve å motta prisen, legger han til.
Enken Marianne Moen mottok prisen på vegne av sin avdøde ektemann under lørdagens offisielle middag i forbindelse med fotballtinget.
Moen var for øvrig også spillerutvikler i Telemark fotballkrets og assistenttrener i Odd.
Moen var svært åpen om sin kreftdiagnose, og snakket i flere artikler og podkaster om den uhelbredelige sykdommen han fikk i 2017.
Haug kaller videre den avdøde prisvinneren en fagmann og innovatør som viste den samme nysgjerrigheten og respekten overfor alle han møtte.
– Teddy er borte, men arven hans lever videre på treningsfeltene over hele Norge – hver dag, hele året. Med sin brennende kjærlighet for fotballen og felleskapet, satte han spor som aldri vil forsvinne, sier Cato Haug.
(©NTB)