Japansk sonde overlevde månenatten – har gått i dvale
Japans månefartøy klarte seg overraskende bra gjennom månenatten, men er lagt i dvale etter at solen nylig gikk ned igjen.
Vitenskap og teknologi: Månelandingsfartøy Slim landet skjevt da det ankom månen i januar, slik at solcellepanelene pekte feil vei og dermed ikke kunne fungere etter planen. Etter hvert som solvinkelen endret seg, ble det liv i Slim, som utførte vitenskapelige observasjoner i to dager.
Denne uken overrasket Slim med en ny oppvåkning. Farkosten er ikke laget for å klare seg gjennom månenatten, når det er mørkt på overflaten av vår nærmeste nabo og temperaturene kan komme ned i minus 133 grader.
Etter å ha vært våken en ukes tid etter den første lange natten på månen, var det igjen på tide å «legge seg» lørdag.
– Slim er gått i dvale igjen etter at solen gikk ned klokken tre om morgenen, japansk tid, opplyser Japans romfartsorganisasjon Jaxa.
– Selv om sannsynligheten for sammenbrudd øker som følge av de enorme temperatursvingningen, vil vi forsøke å få Slim i drift igjen når sollyset kommer tilbake sent i mars, sier Jaxa.
Da Slim landet på månen 20. januar, ble Japan det femte landet i historien som hadde gjennomført en myk landing på vår nærmeste nabo i verdensrommet. De andre er USA, Sovjetunionen, Kina og India.
Kun USA har sendt mennesker til månen. Mellom 1969 og 1972 landet tolv astronauter på månen.
(©NTB)