Menu
En mann jobber med å fjerne snø og is fra et tak i Oslo sentrum. 6 prosent flere vurderer å bytte jobb enn på samme tid i fjor, viser en undersøkelse fra Opinion. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Flere mellom 30 og 50 vil bytte jobb i 2024

27 prosent av de heltidsansatte i alderen 30–49 år har planer om å søke ny jobb i år, viser tall fra Opinion. Det er en økning på 10 prosent fra i fjor.

Av NTB | 14.01.2024 10:33:15

Arbeidsliv: Det er i dette alderssjiktet at ønsket om nye utfordringer har vokst mest det siste året, viser tallene fra Opinions samfunnsmonitor.

For befolkningen som helhet sier 16 prosent av de heltidsansatte at de vil søke ny jobb, 6 prosent flere enn i fjor.

77 prosent av de spurte sier at de ikke har planer om å bytte jobb, mens resten sier de ikke vet, eller at spørsmålet ikke er relevant.

– Mange i denne gruppa har små barn og store boliglån og har opplevd kraftige kostnadsøkninger på både boliglånet og dagligvarer det siste året, sier hun. Hun legger til at denne gruppa også gjerne har noen års arbeidserfaring.

– De har derfor gjerne lettere for å få jobb enn både de yngste og de eldste arbeidstakerne, sier Botnen.

En tredel sier at de vil se etter nye muligheter. Ønsket om å se etter en ny jobb avtar med alderen, ifølge Opinion.

– At de yngre i større grad har planer om å bytte jobb så vi også i fjorårets måling. Det mest interessante er økningen vi ser blant de i 30-årene som planlegger jobbytte. I år er de nesten på samme nivå som den yngste gruppa, sier Tove Botnen

Selv deltidsansatte er i relativt liten grad bekymret for å miste jobben. 77 prosent sier at dette ikke er noe de uroer seg for.

Blant de heltidsansatte er denne andelen på 88 prosent.

Botnen tror at noe av forklaringen er at Norge stadig har lav ledighet. SSBs siste anslag er på 3,6 prosent.

– Selv om den økte noe i 2023, og fjoråret har vært tøft for enkelte bransjer som bygg og anlegg, er det mange bedrifter som trenger arbeidskraft, sier hun.

– Folk flest er ikke bekymret for å miste jobben, og om de er det, tenker nok mange at det går greit å finne seg en ny, legger hun til.

Undersøkelsen er gjennomført på telefon i Opinions samfunnsmonitor i januar, i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen over 18 år på 1000 personer.

Tove Botnen, som er ansvarlig for Opinions samfunnsmonitor, sier at en forklaring på dette kan være at mange ønsker høyere lønn.

Det er i det yngste alderssjiktet, dem mellom 18 og 29, at andelen er størst.

Kun 9 prosent av arbeidstakerne sier de bekymrer seg for å bli arbeidsløse dette året, mens 73 prosent sier de ikke er bekymret.

(©NTB)

Flere nyheter: