Boligbransjen møter statsråden – varsler at flere vil miste jobben framover
Det er krise i byggebransjen, og det vil føre til boligmangel framover, er gjennomgangsmelodien fra boligbransjen foran møtet med kommunalministeren tirsdag.
Arbeidsliv: Det svinger ikke på norske byggeplasser om dagen. Høye renter gjør at færre vil kjøpe bolig, og byggekostnadene er høyere enn før. Boligprisene faller, og det settes i gang lite nyproduksjon.
Det rammer bredt: Mandag varslet byggevarekjeden Maxbo at 100 ansatte blir permittert.
Nå vil kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) ta tak i problemet. Tirsdag formiddag har han invitert åtte ulike organisasjoner innen byggenæringen til et innspillsmøte.
–Jeg vil høre om byggenæringens erfaringer i den senere tida, og deres vurderinger om hvor skoen trykker mest, sier Sande i presseinvitasjonen.
Han ber også om innspill til hvordan man kan skape gode rammevilkår for boligbyggingen.
– Signalene fra våre bedrifter er at de er svært pessimistiske med tanke på markedet i 2024, og én av tre vurderer nedbemanning eller oppsigelser de neste tre månedene, sier kommunikasjonssjef Trond Cornelius Brekke i Byggenæringens Landsforening til NTB.
Han legger til at mange allerede har permittert eller sagt opp folk, men at dette foreløpig ikke har vist seg i ledighetstallene.
– Det er allerede foretatt betydelige nedbemanninger – og flere vil komme, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening.
– Forventningen er at regjeringen forstår alvoret i krisen som rammer bygging av nye boliger. Det er et dramatisk fall som vil forplante seg i boligmangel, særlig i årene framover, sier administrerende direktør Bård Folke Fredriksen i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).
De frykter at det treige boligmarkedet nå vil føre til prispress når markedet tar seg opp igjen.
– Det vi foreslår at regjeringen bør gjøre, er blant annet å sette Husbankens penger i arbeid, sier Fredriksen og viser til den økte utlånsrammen banken har fått i statsbudsjettet.
De ønsker seg også en utvidelse av mulighetene for såkalte deleieboliger, som er lettere å selge i et trangt marked, samt at kommunene sørger for flere interessante tomter.
Også Obos deltar på møtet. Boligbyggelaget har varslet at det også kommer til å støtte opp om ønsket om flere såkalte deleieboliger, en tanke regjeringen allerede har varslet at de ser på.
Han forteller om at kun ti boliger er igangsatt i Oslo i 3. kvartal i år, og at kompetanse og kapital forlater bransjen.
Eiendom Norge har lenge vært kritisk til utlånsforskriften, som blant annet stiller krav til låntakernes egenkapital og evne til å tåle renteøkninger. De mener den er tilpasset en annen tid med svært lave renter, noe de også ventes å nevne denne gang.
– Finansministeren må oppheve utlånsreguleringen nå, da normaliseringen av prisen på penger, altså renten, i seg selv er nok for å ha kontroll på gjeldsveksten. Nå gjør utlånsregulering først og fremst skade, sa Lauridsen til NTB i juli.
For å dempe oppsigelsene i bransjen foreslår Eiendom Norge også at det gis mer penger til energieffektivisering av norske boliger og en gjennomgang av byggeregler.
– Vi forventer likevel at statsråden viser vilje til å gjennomføre tiltak som ikke bare virker på kort sikt, men på lang sikt, for å gi forutsigbarhet til dem som vurderer å investere i bygging, sier administrerende direktør Tone Tellevik Dahl til NTB.
Hun foreslår blant annet å innføre et midlertidig økt rentefradrag på boliglån for å skjerme husholdningene fra rentehevinger og å kreve høyere fastrenteandel for boliglån.
Mest av alt vil hun imidlertid at regjeringen skal gjøre mer for å bedre de økonomiske rammebetingelsene til eiendomsselskapene.
– Det hjelper ikke med gode låneordninger og tilskudd hvis ikke selskapene har likviditet til å dekke egenkapitalkravet. Da blir disse kravene bare et spill for galleriet.
Bransjeforeningene Byggenæringens Landsforening og Boligprodusentenes Forening tegner et dystert bilde: Det verste ligger foran oss, frykter BNL.
Flere av organisasjonene sier til NTB at krisen i byggebransjen kommer til å skape problemer når økonomien tar seg opp igjen. Når det ikke bygges boliger, vil det heller ikke være nye boliger å kjøpe når folk har penger.
NBBL foreslår også at det innføres en automatisk forlengelse av den såkalte rammetillatelsen for boligbyggere som har en tillatelse i dag, men som ikke har fått satt i gang prosjektet. Utløper tillatelsen før man har fått bygd, må man søke på nytt.
Møtet i Kommunaldepartementet begynner kort tid før meglerorganisasjonen Eiendom Norge legger fram sin boligprisoversikt for november. Administrerende direktør Henning Lauridsen skal tegne et bilde av den største krisen siden tidlig 1990-tall for statsråden.
Norsk Eiendom, som er bransjeforeningen for eiendomsbransjen, sier de ikke har forhåpninger til noen nye konkrete tiltak.
(©NTB)