Erna Solberg beskylder regjeringen for å kutte i barnetrygden neste år
Regjeringen kutter barnetrygden neste år fordi den bare foreslår beskjedne økninger i overføringen til barnefamiliene, mener Høyre-leder Erna Solberg.
Politikk: – Hvorfor mener regjeringen 2024 er et godt år å kutte i barnetrygden? spurte Solberg da hun stilte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til veggs under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.
Spørsmålet var starten på et aldri så lite stormløp mot statsministeren fra flere partier som mener regjeringen gjør for lite for de som trenger det mest: Det er vel og bra med billigere barnehage og skolefritidsordning, men hvorfor vil ikke regjeringen øke barnetrygden mer neste år – spesielt i den vanskelige økonomiske situasjonen mange nå opplever?
* I regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år øker barnetrygden for barn fra 0–6 år med 43 kroner i måneden til 1766 kroner.
* For barn fra 6–18 år er økningen 227 kroner til 1310 kroner i måneden. Den utvidede barnetrygden og småbarnstillegget øker også en smule.
Høyre svarer på utfordringen blant annet ved å øke barnetrygden i sitt alternative budsjett, i tråd med anbefalingene fra regjeringens egen ekspertgruppe om barn i fattige familier, ifølge partilederen.
Ved ikke å øke barnetrygden mer i forslaget til statsbudsjett for neste år, gjennomfører regjeringen reelt sett kutt i overføringen til familiene når prisveksten tas inn i ligningen, poengterte Solberg.
Forskjellige anslag og prognoser anslår at prisveksten neste år vil ende på oppunder 4 prosent. Enhver prosentvis økning som ligger lavere prisveksten, vil dermed reelt sett være kutt.
Dessuten er maksprisen i barnehagen redusert. Fra august neste år settes maksprisen til 2000 kroner i de største kommunene og til 1500 kroner i mer grisgrendte strøk. Ifølge Støre ville den reelle maksprisen ligge på rundt 4000 kroner uten regjeringens grep.
– Vi har brede velferdsordninger som er med på å løfte velferdsstaten. Det blir rimeligere barnehager, det blir rimeligere SFO, i tillegg til at vi har styrket barnetrygden. Her er Solberg bare fokusert på barnetrygden som det ene tiltaket. Det blir for snevert, svarte Støre.
– Regjeringen har et unikt handlingsrom i europeisk sammenheng, framholdt Bollestad, som lurte på hvorfor ikke regjeringen vil benytte seg av dette handlingsrommet ved å øke barnetrygden.
– Jeg vil berømme representanten Bollestad og Kristelig Folkeparti for engasjementet for barnetrygden, sa Støre, som igjen pekte på de økningen som er gjennomført i år og det regjeringen gjør for å gjøre det letter og billigere for barnefamilier å ha barna sine i barnehager og skolefritidsordning.
– Vi tror på de brede ordningene. De treffer alle barnefamilier og alle barn i Norge. Noe av det mest opprørende man kunne se i de årene da Bollestad satt i regjering, var at barn måtte gå hjem da skoleklokka slo, fordi skolefritidsordningen var for dyr, sa Støre.
Støre pekte på at tre ting må jobbe sammen:
* Ansvarlig styring fra regjering og Storting.
* Norges Banks jobb med å sette renta for å få prisveksten ned.
* Lønnsoppgjørene må gjennomføres av partene i arbeidslivet og holdes innenfor ansvarlige rammer.
Vi er i ferd med å skimte enden på det verste og vil få oppleve vendepunktet neste år, ifølge statsministeren. Han mener vi har gode utsikter til en myk landing.
– Og så er det nå, når vi nærmer oss, at vi har det tøffest. For nå griper rentene rett inn i husholdningenes hverdagsøkonomi. Det er vi fullt klar over, og derfor må vi ha en lang rekke ordninger for å støtte folk som er særlig utsatt i denne vanskelige tiden, sa han.
Erna Solberg viste til hvordan to år med skyhøy prisvekst og en voldsomt bratt rentekurve gjør det svært vanskelig for mange å få endene til å møtes.
Støre påpekte at regjeringen har økt barnetrygden to ganger i år og at den neste år gjennomfører en rekke andre tiltak som kommer barnefamiliene til gode. Regjeringen tar hele velferdssystemet i bruk for å komme flest mulig til unnsetning der de trenger det mest, ifølge statsministeren.
Både SV-leder Kirsti Bergstø, Frp-leder Sylvi Listhaug og KrF-leder Olaug Bollestad var bekymret for den økonomiske situasjonen til vanlige folk.
– Kan statsministeren fortelle om regjeringens plan for å trygge folk gjennom dyrtida, sikre deres kjøpekraft og at folk får beholde jobbene sine, ville Bergstø vite.
(©NTB)