Menu
Grenselandet DA fikk tirsdag avslag fra Finnmarkseiendommen om å bygge ut Davvi vindkraftverk i Lebesby. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Grunneiere i Finnmark sier nei til avtale om vindkraftverk

Grunneierselskapet FeFo sier nei til etableringen av Davvi vindkraftverk i Lebesby i Finnmark. Det kan stanse regjeringens plan for elektrifisering av Melkøya.

Av NTB | 28.11.2023 21:10:05

Økonomi og næringsliv: Etter styremøte tirsdag sendte Finnmarkseiendommen (FeFo) ut en pressemelding der det går fram at selskapet takker nei til forhandlinger om grunneieravtale for Davvi vindkraftverk, melder NRK.

– Hensynet til lokalsamfunn og lokale rettighetshavere, blant annet reindrift, friluftsliv og naturvern veier tyngst for FeFo. Derfor takker FeFo nei til forhandlinger, skriver FeFo.

– Vi mener det er viktig at Dávvi vindpark ikke blir etablert. Området de ønsker å legge bånd på er enormt, sier styreleder Kurt Wikan i FeFo til NRK.

Lebesby kommune er imidlertid positive til vindkraftutbygging.

– Det er FeFos rett som grunneier å si nei. Vi har ønske om å realisere prosjekter som er viktig for både oss og regionen, sier ordfører Sigurd Rafaelsen (Ap) til NRK.

Avslaget til Grenselandet betyr derfor ikke et definitivt nei til vindkraftverk i området.

– FeFo tok initiativet til etableringen av Finnmark Kraft AS for å sikre lokal kontroll på vindkraftressursene og at verdiskapingen skulle komme Finnmark til gode. Lokal kontroll innebærer bl.a. at reindriftens og lokalsamfunnets interesser ivaretas på en god måte, skirver FeFo i pressemeldingen.

Det finske eierselskapet bak Greselandet DA har hatt planer om å sette opp 170 vindturbiner til det som skal bli Davvi vindkraftverk på fjellplatået Vuonjalrášša og Oarje Borgašgáisá i Lebesby kommune. Kraftverket er sentralt i regjeringens planer om å elektrifisere Equinors gassanlegg på Melkøya, og dermed også avgjørende for å kutte et av de største enkeltutslippene av CO2 i Norge.

FeFo viser til at det lokale Finnmark Kraft AS er etablert for å sikre lokal kontroll på vindkraftressursene og er derfor gitt enerett til å inngå grunneieravtale om utvikling, bygging og drift av vindkraft på deres område. Dette ønsker FeFo også at fremtidige prosjekter skal utvikles etter.

(©NTB)

Flere nyheter: