Menu
Medlemmer av geriljagruppa Myanmars nasjonale demokratiske allianses hær fotografert med våpen som de angivelig har tatt fra juntaens styrker ved byen Chinshwehaw lørdag 28. oktober. Foto: Nettavisen The Kokang via AP / NTB

Nye fronter i opprøret mot Myanmars militærjunta

Opprørsgrupper knyttet til etniske minoriteter har angrepet sikkerhetsstyrker i Myanmar. Kamper har brutt ut på to nye fronter i opprøret mot militærjuntaen.

Av NTB | 13.11.2023 21:09:34

Politikk: En av de tre allierte opprørsgruppene, Arakan-hæren (AA), har tatt kontrollen over stillinger i Rathedaung- og Minbya-områdene, som ligger omtrent 200 kilometer fra hverandre vest i Myanmar, sier en talsperson for AA.

– Vi har tatt kontroll over noen poster og kampene fortsetter noen andre steder, sier talspersonen.

Det skal også ha brutt ut kamper i Chin-området, som grenser til India, der opprørere skal ha angrepet to militærleirer, ifølge en indisk tjenesteperson og to kilder med kunnskap om angrepet.

Rundt 5000 personer fra Myanmar har krysset grensen til India for å søke ly fra kampene, ifølge lokale indiske myndigheter.

Kuppet førte til at landets sivile leder og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi samt en rekke andre regjeringsmedlemmer og aktivister ble fengslet.

Militærjuntaens president sa i forrige uke at Myanmar står i fare for å bryte sammen på grunn av ineffektiv respons på opprøret. Juntaen mener de kjemper mot «terrorister».

Det er de tre opprørsgruppene Ta’ang nasjonale frigjøringshær, Arakan-hæren og Myanmars nasjonale demokratiske allianses hær som har slått seg sammen i en storstilt offensiv for å drive regjeringsstyrkene bort fra grenseområdene mot Kina. De er blant en rekke geriljagrupper med utspring i Myanmars etniske minoriteter.

I delstaten Shan pågår det bygging av en jernbane til flere titall milliarder kroner som en del av Kinas satsing på infrastruktur som ledd i en ny «silkevei» vestover mot Europa.

Kinesiske myndigheter har uttrykt sterk bekymring for situasjonen og bedt partene inngå en våpenhvile. De har også bekreftet at enkelte kinesere er drept eller såret, men uten å si hvor mange eller hvordan. Muligens er de blitt drept av granater som har havnet på kinesisk side av grensen.

Fra før er det harde kamper mellom militærjuntaens styrker og alliansen av ulike væpnede grupper ved den kinesiske grensen nord i Myanmar, blant annet i delstaten Shan. Analytikere mener at kampene er den største militære utfordringen mot juntaen siden kuppet 1. februar 2021.

Ifølge FN har om lag 90.000 sivile blitt fordrevet som følge av de harde kampene.

(©NTB)

Flere nyheter: