Matapour tiltalt for terror – to måneder satt av til rettssaken
Det settes av over to måneder til rettssaken mot terrortiltalte Zaniar Matapour, som må stille til en egen rettssak i Oslo tingrett i mars.
Kriminalitet og rettsvesen: – Hendelsen natt til 25. juni i fjor er det største terrorangrepet mot Norge siden 22. juli 2011, sa statsadvokat Sturla Henriksbø på en pressekonferanse fredag ettermiddag.
Han og statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås skal utgjøre aktoratet i rettssaken, som starter 11. mars og skal vare til 16. mai.
44 år gamle Matapour er tiltalt for grov terrorhandling.
– Tiltalen bygger på at Matapour etter å ha avlagt en troskapsed til IS, dro til området rundt London pub og Per på hjørnet hvor det oppholdt seg 560 personer, sier Henriksbø.
– Dette var natten før prideparaden skulle gå av stabelen i Oslo sentrum. Han skjøt en rekke skutt med en pistol og en maskinpistol mot folkemengden, og angrepet skapte stor frykt.
Ni andre personer ble truffet av skudd og ytterligere 25 personer ble lettere skadd i kaoset som fulgte. De skadde befant seg både utendørs ved de to utestedene, som ligger rett ved hverandre, og innendørs på London Pub.
I alt befant det seg minst 560 personer i området.
– Han skjøt med våpnene mot personer som befant seg utenfor nevnte serveringssteder og mot personer som forsøkte å flykte eller gjemme seg, heter det i tiltalen.
Matapour avfyrte ifølge tiltalen i alt 18 skudd før han ble overmannet av folk som var til stede. I tillegg avfyrte han ett skudd i forbindelse med det påfølgende basketaket, ifølge tiltalen.
– Av disse er det to personer som er drept. Det er noen som er skadd, noen som pågrep gjerningsmannen, noen som ga førstehjelp, og det var mange som befant seg i umiddelbar nærhet av der angrepet skjedde, slik at de var i livsfare, sier statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås.
Hun sier det i tillegg er veldig mange som har status som berørt etter terrorangrepet.
– Enten fordi de er pårørende, var i nærheten eller fordi angrepet skapte stor frykt. Vi har ikke tatt stilling til hvor mange av de fornærmede som skal forklare seg i saken. Erfaringsmessig er det noen fornærmede som opplever det som en veldig stor belastning å forklare seg i retten, mens andre ønsker å formidle det de har opplevd.
– Fornærmedes ønsker må veies opp mot det behovet vi har for å få saken ordentlig opplyst i retten, sier hun.
Bhatti er siktet for medvirkning til terroren og sitter for tiden fengslet i Pakistan. Norske myndigheter jobber med å få ham utlevert, men det er ikke klart når han eventuelt vil kunne komme til Norge.
– Det er i denne omgang kun reist tiltale mot Zaniar Matapour, og hovedforhandlingen vil bare gjelde ham. Det er fire andre siktede i saken, men etterforskningen mot disse fire er ikke ferdig, sier Gravås.
Hun sier at mange av de fornærmede og etterlatte har ønsket at saken skal gjennomføres innen «rimelig tid». Det har Matapour selv også gitt uttrykk for.
– Det er viktig å understreke at selv om tiltalen bare gjelder Matapour, betyr det ikke at mistanken mot de øvrige andre i saken er svekket.
Kåre Arvid Hesvik og Jon Erik Isachsen, som begge befant seg på uteserveringen på Per på Hjørnet, ble skutt og drept i angrepet. Ifølge tiltalen ble Hesvik truffet av fire skudd, mens Isachsen ble truffet av ett skudd.
Antallet fornærmede etter masseskytingen er 266, opplyser Gravås.
I tillegg til Matapour er fire andre personer tiltalt i saken, deriblant islamisten Arfan Bhatti. Både han og de andre personene nekter straffskyld.