reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
En ny studie vil finne ut hvordan overgrepsutsatte takler livet etter å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep og hva slags hjelp de får. Alle over 16 år kan delta i studien, som også lanseres på Instagram. Foto: Heiko Junge / NTB

Ny studie skal kartlegge hvordan overgrepsutsatte klarer seg

Alle personer over 16 år som har vært utsatt for et seksuelt overgrep siste 12 måneder, inviteres nå til et landsomfattende forskningsprosjekt.

Av NTB | 10.11.2023 12:49:44

Vitenskap og teknologi: Forskerne ønsker finne ut hvordan de utsatte har det nå, og hvilken hjelp de tilbys.

Det er 30 år siden forrige studie så på hvordan det går med overgrepsutsatte over tid.

– Vi vet for lite om hvilken hjelp som gis i tiden etter et overgrep. Vi vet også altfor lite om hvordan utsatte opplever den hjelpen de får. Med økt kunnskap kan hjelpeapparatet gi mer målrettet og bedre hjelp til de som rammes, sier forsker og prosjektleder Ines Blix ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

Én av ti norske kvinner utsettes for et seksuelt overgrep i løpet av livet, og kun en av ti av disse igjen oppsøker hjelp i tiden etter et overgrep. Hjelpen den utsatte får, varierer også stort etter hvor vedkommende bor.

– Det finnes ikke et enhetlig oppfølgingstilbud til overgrepsutsatte. Vi vet heller ikke nok om hvilke behov de har og hva som er hjelpsomt, sier forsker Siri Thoresen ved NKVTS i en pressemelding.

Det er også lansert en kampanje på Instagram der bloggere, influensere og kjendiser bidrar, blant annet Mia Landsem, Hanne Kristin Rohde og Trine Lise Olsen.

Alle over 16 år som har vært utsatt for et seksuelt overgrep, kan delta i studien.

– Vi håper at kampanjen når bredt ut, slik at alle som har vært utsatt for overgrep de siste tolv månedene får mulighet til å delta og dele sine erfaringer. Jo flere som deltar i studien, jo mer helhetlig bilde får vi av hvordan det går med overgrepsutsatte over tid. Det gir oss bedre innsikt i hvordan vi kan sikre god hjelp og omsorg for rammede, avslutter Blix.

Målet med studien – som har fått navnet Trust (Tillit og helse hos overgrepsutsatte) – er å forbedre helse og livskvalitet for personer utsatt for seksuelle overgrep, og å forebygge langvarige skadevirkninger.

Forskerne samarbeider med overgrepsmottak i hele landet slik at flest mulig utsatte får vite om studien og kan dele sine erfaringer.

(©NTB)

Flere nyheter: