Baneheia-saken: Påtaleavgjørelse i saken mot Jan Helge Andersen sendt til Riksadvokaten
Statsadvokaten sendte fredag sin innstilling om påtaleavgjørelse til Riksadvokaten i den gjenåpnede Baneheia-saken mot Jan Helge Andersen.
Kriminalitet og rettsvesen: – Partene har ikke innsyn i innstillingen, og det vil ikke bli gitt noen kommentarer til innholdet eller behandlingen for øvrig, skriver statsadvokatene Johan Øverberg og Andreas Schei i Oslo statsadvokatembeter i en pressemelding fredag.
I de alvorligste sakene er det Riksadvokaten som tar den endelige avgjørelsen om det skal tas ut tiltale.
15. juni i år ble det kjent at saken mot Andersen skulle gjenåpnes. Det ble enstemmig vedtatt av Gjenopptakelseskommisjonen.
– For gjenåpning kreves det sannsynlighetsovervekt for at vedkommende er skyldig i den straffbare handlingen. DNA-beviset er et tungtveiende bevis i straffesaken, som sett i sammenheng med øvrige bevis, gjør at kommisjonen finner at det er sannsynlighetsovervekt for at Andersen er skyldig i det aktuelle forhold, skrev Gjenopptakelseskommisjonen i en pressemelding samme dag.
Andersen har tidligere forklart at Viggo Kristiansen var initiativtaker til voldtektene og drapene. Kristiansen anmeldte Andersen for uriktige anklager i 2014. I desember 2022 ble Kristiansen frikjent etter å ha sonet 21 år i fengsel.
I tillegg til spørsmålet om drapet på Lena Sløgedal Paulsen, har Viggo Kristiansen også anmeldt sin tidligere kamerat for falsk anklage.
– Det er ett av spørsmålene som vil måtte inngå i en påtalevurdering, sa Øverberg.
Han sier at spørsmålet om falsk forklaring ikke har vært en viktig del av den nye Baneheia-etterforskningen.
– Målet med etterforskningen har vært å bringe klarhet i skyldspørsmålet rundt drapene, og Andersen er siktet i denne saken. Når du er siktet, kan du gjerne lyve om deg selv, men spørsmålet er om du lyver om andres rolle på en måte som gjøre det straffbart, sa Øverberg.
Jan Helge Andersen (42) ble i 2002 dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og medvirkning til voldtekt på Lena Sløgedal Paulsen (10) 19. mai 2000. Han tilsto drapet på Sørstrønen, men ble frikjent for drapet på Sløgedal Paulsen.
I forbindelse med gjenåpningen i juni sa statsadvokat Johan Øverberg til NTB at det er naturlig at det vil bli tatt stilling til både drapet på Stine Sofie Sørstrønen og spørsmålet om falsk anklage i innstillingen de da planla å sende til Riksadvokaten.